Ден на Руската Дипломация

0
2101

От Москва Борис Анзов за „Медия Мост“ и „Топ Преса“ „НПО ЩО Е МАКЕ СЕ Е ЮНАК“

0063012657_full
Сергей Лавров

На 10 февруари в Русия празнува деня на дипломатическия работник. Този нов професионален празник е създаден с Декрет на Президента на Руската Федерация през 2002 г. във връзка с 200-годишнината на Русия. Появата на този празник се говори за – високо обществено признание в Русия на професия дипломат и значението, придавано на ръководството на страната тази многостранна работа. Сред основните задачи пред Русия е да насърчава безопасноста, благоприятни външни условия за решаване на глобални задачи за модернизацията на страната, нейното по-нататъшно икономическото развитие. Цели шест месеца във въздуха е прекарал министърът на външните работи на РУСИЯ Сергей Лавров за 12 години работа на поста си. Днес, когато в Русия отбелязват Деня на дипломацията, изчислиха колко часа е налетял министърът на външните работи, на РФ а да се разбере от разстояние — 83 пъти е заобиколил цялото земно кълбо. Миналият година се превърна за Руската дипломация един от най-трудните, но в същото време и успешни.

Мария Захаровна
Мария Захаровна

Всички служители на министерството на информацията на МВНР на РФ и главата му Мария Захарова знае в лице и поименно. Първата жена на този пост всеки ден отива на работа,и минава покрай борда с фотографий на дипломати на честта — снимки на предшествениците си.

Сега от нейните брифинги светът научава новини на руската дипломация. Сахаров признава, че никога не пуска от ръцете си смартфона и постоянно използва социалната мрежа. Така че мнения и коментарите на представител на руското МВНР винаги са оперативни.
Поздравления послучай професионален празник на адрес на руските дипломати са започнали да идват в министерството на външните работи на РФ още през седмицата. От регионите на страната и от всички краища на света.

Дипломатите ги иронизират: както лекарите и на военните — те са винаги при изпълнението. Така че поздравленията си служителите на външнополитическото ведомство на РФ приемат на работното си място.

Сергей Лавров по време на поста си като министър от 2004 г. насам, има прекарано време във въздуха около 4284 часа (или 178,5 ден), под 3 358 363 км. В САЩ, сред последните три госсекретари, лидер е по тези показатели Джон Кери за три години той преодоля 1 623 804 км.

За 2015 година министърът на външните работи на РФ е посетил: Австрия, Азербайджан, Армения, Беларус, Белгия, Унгария, Гватемалу, Германия, Египет, Италия, Казахстан, Катар, Кипър, Китай, Колумбия, Куба, Малайзия, Никарагуа, Сърбия, Словакия, САЩ, Таджикистан, Туркмению, Турция, Узбекистан, Финландия, Франция и Швейцария. В някои от тези страни той миналата година идваше по няколко пъти — например, в Австрия, където се проведени преговорите по иранската ядрена програма.

Превоз на министъра на външните работи на РФ въздушния транспорт осигурява специален отряд на летящи „Русия“ — федерално държавно бюджетен институт (авиокомпания), подчинени на управделами на президента на РФ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук