Депутатите обсъждат увеличаване на платения годишен отпуск

0
554

Депутатите ще обсъдят днес увеличаване на платения годишен отпуск и облекчаване на условията за представителство на синдикати и работодатели в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Георги Кадиев предлага да се увеличи времето на платения годишен отпуск от 20 на 25 работни дни с мотива, че по този начин ще се намали стреса на работното място. Подобни промени са приети от Дания, Финландия и Швеция, съобщава БНР.

Очаква се парламентът да одобри решението на социалната комисия, организациите на работниците и на работодателите да бъдат признавани за национално представени при по-леки условия. Предложението е на Светлана Ангелова от ГЕРБ и е подкрепено от почти всички партии. Организация на работниците и служителите ще може да се нарече „национално представителна“ , ако има поне 50 хиляди членове. Така, на практика, се връща старото положение от преди 2012 година. Депутатите подкрепиха поправката с мотива, че критерият за общ брой членове е необосновано завишен, тъй като не отговаря на актуалното състояние на пазара на труда.

Одобрено бе и облекчение за работодателите. Занапред те ще бъдат признавани за национално представителни, ако имат най-малко 1 500 членове, разполагащи с общо 50 000 работници или ако имат 100 хиляди служители, наети по трудов договор.

Промените ще позволят и на социалните партньори с по-малко членове да станат национално представителни и да вземат участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Във времето на парламентарния контрол на депутатски въпроси ще отговарят десет министри.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук