Депутатите поспориха как гледат на хората с увреждания

0
6526

Социалната политика на ГЕРБ била на принципа „проба-грешка“. Така социалистът Георги Гьоков захапа социалния министър Бисер Петков. Управляващите се държат високомерно и не се вслушат в гласа на опозицията и на хората с увреждания, изтъкна той. Недостатъчни били мерките за хората с уврежданиа.

Единният информационен регистър за хора с увреждания е трябвало отдавна да бъде готов. Според червените нужен е Закон за личната помощ.

Предпочитам да умра преди детето си – тези думи на отчаяна майка на дете с увреждане цитира колегата му Михаил Христов.

ГЕРБ пък отговориха, че се вземат мерки за хората с увреждания и обвиниха левите в демагогия.

Според Хасан Адемов от ДПС тест за зрелостта на едно общество е начинът, по който се провеждат политиките за хората с увреждания. Той се обяви за достойно участие на тези хора в обществения живот. Всяко правителство полагало усилия да даде повече средства за хората с увреждания. Въпреки че парите растат, недоволството не стихва.

Разработването на Закон за социалните услуги е една от целите, заложена в програмата за управление на правителството, според Светлана Ангелова, която защити мерките на кабинета. ГЕРБ предлагат да се възложи на министъра на труда и социалната политика в срок до 30 юни 2018 г. да представи в Народното събрание Концепция за проект на Закон за социалните услуги. Народното събрание в крайна сметка възложи на МС да представи такава концепция.

Според министъра на труда Бисер Петков хората с увреждания са приоритет за кабинета и негов личен ангажимент. В срок щяло да има Закон за социалните услуги. Социалните услуги са своеобразен мост към услугите с универсален достъп, подчерта той.

Осигурено е финансирането на тези услуги, увери Бисер Петков. 16 000 са личните асистенти, които предоставят тази услуга. 162 милиона лева годишносе изплащат като интеграционни добавки, както обясни социалният министър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук