Депутат от ПП се изтърва за предстояща голяма чистка в МВР

0
108

Ако униформените не покрият задължителните нормативи за физическа издръжливост, няма да могат да заемат определени длъжности в системата, ще ограничат и пенсионерите, закани се Николай Ангов

„Служители на МВР, които не успеят да покрият задължителните нормативи за физическа издръжливост, няма да могат да заемат определени длъжности в системата. Изискванията за регулярни тестове, които съществуват и в момента, но не се прилагат, ще станат задължителни“, това твърди народният представител от „Продължаваме промяната“ (ПП) и член на комисията по вътрешна сигурност Николай Ангов.

Той уточнява, че в различни сектори на вътрешното министерство работят и много полицаи с удостоверение за трайно намалена работоспособност, което е несъвместимо с изпълнението на служебни им задължения. Категорично ще се ограничат и пенсионерите в МВР – стана ясно от изказване на Ангов пред „Дарик“.

По думите му на полицаите с наднормено тегло, ще бъдат осигурени карти за спортни центрове, където да поддържат физическата си форма, като периодично ще правят тестове за покриване на необходимите нормативи.

„Няма да има политически инженеринг в системата на МВР, но в момента се изготвя функционален анализ за нивото на ефективност на работата на служителите в отделните звена“, настоява още Ангов.

Резултатите от този анализ обаче ще пресеят по думите му и „внедрените политически кадри„. Като част от ревизията се обсъждало и оптимално съотношение между администрацията в министерството и действащите полицаи.

Очаква се позицията на управляващата коалиция за това, дали ще има нов Закон за МВР или ще се гласуват само законодателни промени, да стане ясна до края на април. Преди актуализацията на бюджета през лятото ще бъде взето и решение дали пожарната да остане в системата на МВР.

По думите на Ангов, в момента се провеждат редица срещи и с представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, за да се прецени кое решение ще е най-доброто за огнеборците.

„Същото се отнася и за работата на Икономическа полиция, но е малко вероятно тя да се превърне в данъчна. По-добре е да се подобри координацията в работата й с НАП“, коментира Ангов.

БЛИЦ припомня, че Ангов сътвори своеобразен прецедент в Народното събрание (НС) преди време. Оказа се, че в парламентарната група на водещата политическа сила ПП са Николай Ангов и Венеция Нецова-Ангова – и двамата на 32 години. Еднаквите им фамилии не са случайност – двамата са съпрузи.

Автор: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук