Дерипаска: Хазната на Русия може да се окаже празна 2024 г.

0
135

Снимка: БГНЕС/EPA

През следващите 25 години ще мислим повече за азиатското си минало, смята той

Милиардерът Олег Дерипаска заяви, че хазната на Русия може да се окаже празна още през следващата година и че тя се нуждае от инвестиции от „приятелски“ страни, за да разхлаби хватката на санкциите върху икономиката.

„Още през следващата година няма да има пари“, заяви Дерипаска в четвъртък на Красноярския икономически форум в Сибир. „Ще ни трябват чуждестранни инвеститори.“

Средствата вече са на изчерпване и „затова вече започнаха да ни клатят“, каза Дерипаска, основател на United Co, Rusal International PJSC, най-големият производител на алуминий извън Китай.

Коментарите на Дерипаска са едни от най-откровените от страна на виден бизнес лидер, тъй като правителството се стреми да обърне гръб на големите компании, след като завърши миналата година с рекорден бюджетен дефицит и бюджетът все още е на червено в началото на 2023 г.

Властите вече планират да съберат допълнителни приходи в бюджета с предложени промени в начина на облагане на петролните компании и може да изтръгнат повече пари от други производители на суровини чрез еднократна такса.

Въпреки че миналата година Русия отбеляза изненадващ бум на капиталовите разходи, перспективите станаха по-мрачни, особено поради огромните военни разходи, които затрудняват публичните финанси.

Дерипаска, на когото САЩ налагат санкции от 2018 г., беше подложен и на европейски санкции, след като Русия нападна Украйна преди година. Отдавна изразяващ мнение по въпросите на икономическата политика, той призова за мир в седмиците след инвазията, но през последните месеци зае по-предпазлива позиция по отношение на войната.

В речта си в четвъртък Дерипаска заяви, че изграждането на „държавен капитализъм не е опция“ и предупреди за „сериозен“ натиск от страна на санкциите, пише Bloomberg TV Bulgaria.

„Русия трябва да продължи да развива пазарната икономика“, каза той. По думите му един чуждестранен инвеститор ще гледа как руският инвеститор прави пари, какви условия съществуват.

Страни, които могат да се похвалят със „сериозни ресурси“, могат да се появят като възможни партньори за Русия, каза Дерипаска. Според магната правителството трябва да увери, че Русия е привлекателна за такива инвеститори, като осигури безопасен бизнес климат с повече икономически свободи и конкуренция.

Дори и много от най-големите икономики в света да са настроени срещу Русия, тя все още запазва достъпа си до пазари с население от 4,5 милиарда души, на които се падат 30 трилиона долара от световния брутен вътрешен продукт, каза той.

„Мислехме, че сме европейска държава“, каза Дерипаска. „Сега, през следващите 25 години, ще мислим повече за азиатското си минало“.

Анисия Иванова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук