Десетки села в Ловешко станаха жертви на обилния снеговалеж, вече трето денонощие са без ток

0
138

След обилния снеговалеж обстановката в страната постепенно започва да се нормализира. Цели 41 населени места в Ловешка област обаче все още са без ток. Някои от тях са без електроподаване вече над 36 часа. Заради липсата на електричество в голяма част от селата няма и вода, прекъснати са и комуникационните връзки.

Най-сериозен е проблемът

в община Ловеч. Там все още 27 населени места са на тъмно. В Троян и Луковит без ток са по шест села. Още не е възстановено и захранването в село Кърпачево, община Летница, и село Славщица, община Угърчин.

Екипите на електроразпределителното дружество продължават работа по прекъснатите електропроводи и повалените стълбове.

По улиците на Ловеч се разчистват повалени дървета и клони. Всички пътища са проходими при зимни условия. Няма бедстващи хора, информират от местната управа.

От републиканската пътна мрежа все още затворени заради навявания са Троянският проход и пътищата Шипково – Рибарица, Деветаки – Брестово, информира директорът на Областното пътно управление Георги Грозданов. В някои райони пътната настилка е заледена, но се обработва.

Вчера авария остави Шумен без вода

насред зимата. Малко след 19.00 часа снощи водоподаването бе спряно, а в малките часове аварията беше локализирана в лавандулова нива. Заедно с нея екипи на ВиК отстраниха още 2 аварии по близо 10-километровото трасе.

Очакванията са водата да бъде пусната тази нощ.

Междувременно от Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха,

че работят за разчистването на прохода „Шипка“. Очаква се в следобедните часове движението в участъка да бъде възстановено.

Над 700 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта. Пътноподдържащите фирми са на 24-часов режим за почистване републиканските пътища и осигуряване на движението при зимни условия.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. А там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да бъде изцяло спиран до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

От АПИ апелират шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук