Децата и COVID-19: Какви са симптомите и как да действаме?

0
2636

Няма данни децата да прекарват по-тежко вируса

Децата вече боледуват по-често от коронавирус, като британският вариант се характеризира с повече болки в гърлото, чиста секреция от носа, мускулни болки, загуба на гласа, главоболие, задух и повръщане. Това заяви педиатърът д-р Пламен Масларски пред Нова телевизия.

„Децата по-малко губят обоняние при британския вариант“, обясни д-р Масларски.

Когато имаме данни, че детето ни е било в контакт със заразен, или когато симптомите продължават повече от 48 часа, би било хубаво да му се направи тест за COVID-19 и да се изолира, докато се разбере резултатът.  Той посъветва при разминаване на резултата от теста и симптомите, детето да бъде тествано още веднъж след няколко дни.

Той цитира данни от Германия, където 50% от децата, настанени в интензивни отделения, са имали и предхождащи хронични заболявания, а тези в обикновени отделения с други заболявания са 25%.

„Затова при лечението е важна добрата диагностика. Не е само коронавирусът, който трябва да бъде лекуван“, каза д-р Масларски.

Доказано е, че британският щам на коронавируса засяга от 30 до 70% повече горните дихателни пътища. Това и някои други различия с уханския щам са причините сега децата да се разболяват по-често. Но няма установени данни за по-тежко протичане на болестта, обясни лекарят.

Той увери, че болниците у нас са в готовност да реагират и да приемат деца в случаи на усложнения.

Д-р Масларски посочи, че децата най-честно се заразяват в семейството и по-малко на мероприятия и в детските колективи, но смята че децата трябва да останат да учат у дома, особено тези в по горните класове.

„Мит е, че децата разболяват повече от възрастните. Те заразяват останалите, точно колкото и възрастните“, подчерта д-р Масларски.

Валерия Белчевска

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук