Джокович: Предпочитам да не играя на турнири, пред това да се ваксинирам

0
92

Новак Джокович заявява, че предпочита да пропусне бъдещи тенис трофеи, отколкото да бъде принуден да получи ваксина срещу COVID-19.  Говорейки ексклузивно пред BBC, той казва, че не трябва да се свързва с движението на антиваксъпите, но подкрепя правото на избор на индивида.

Джокович беше попитан дали би пожертвал участието си в състезания като Уимбълдън и Откритото първенство на Франция заради позицията си относно ваксината: „Да, това е цената, която съм готов да платя“, отговаря той.

20-кратният шампион от турнири от Големия шлем беше депортиран от Австралия миналия месец, след като правителството отмени визата му заради ваксиналния му статус.

Джокович, който е тенисист номер едно в света при мъжете, каза, че е получил медицинско освобождаване, за да влезе в страната, за да играе на Australian Open, тъй като наскоро се е възстановил от COVID-19. Въпреки това, министърът на имиграцията на страната Алекс Хоук лично отмени визата на 34-годишния с мотива, че присъствието му може да предизвика „граждански вълнения“ и да насърчи настроенията срещу ваксините.

„Австралия имаше най-строгият локдаун, който имахме по време на пандемията. Мога да си представя какво им е било на австралицийте и им симпатизирам. Разбирам раздразнението, но искам да кажа, че винаги съм следвал правилата. Получих имейла, който получиха всички състезатели и там я имаше възможността за медицинско изключение. Бях готов да не отида в Австралия, въпреки че много обичам страната. Беше трудно решение за мен, защото знаех, че ще има последствия„, обяснява тенисистът.

„Съгласен съм, че не трябва да има специални правила за мен. Никога не съм използвал привилегиите, за да вляза в Австралия със сила. Бях третиран като всички останали“, допълва той и обяснява, че всичките му документи са били одобрени от правителството, но е бил депортиран заради специално решение на министъра на имиграцията. „Напълно съм несъгласен с това“.

Никога не съм бил против ваксинацията„, заявява Джокович пред BBC, потвърждавайки, че са му правени ваксини като дете, „но винаги съм подкрепял свободата да избираш какво поставяш в тялото си“.

В широко интервю, първото му, откакто беше задържан в Мелбърн през януари, Джокович се коментира спекулациите относно момента на положителния му проба за COVID през декември и обсъди собственото си отношение към ваксината.

Джокович казва, че се надява изискванията за ваксинация в определени турнири да се променят, като добавя, че се надява, че „може да играе още много години“.

Но той също така потвърждава, че е готов да се откаже от шанса да стане статистически най-великият тенисист на всички времена. Съперникът на Джокович, Рафаел Надал, спечели 21 титли от Големия шлем – най-много от всеки един състезател.

Запитан защо, той отговоря: „Защото принципите на вземане на решения за тялото ми са по-важни от всяка титла или нещо друго. Опитвам се да бъда в унисон с тялото си, доколкото е възможно.“

Тенисистът казва, че „винаги е бил страхотен последовател на уелнес, благополучието, здравето и храненето“ и че решението му е било частично повлияно от положителното въздействие, което фактори като промяна на диетата и режима на сън са имали върху способностите му като атлет.

Той каза, че „държи ума си отворен“ относно възможността да бъде ваксиниран в бъдеще, „защото всички се опитваме да намерим заедно най-доброто възможно решение за прекратяване на COVID“.

„Никога не съм бил против ваксинацията. Разбирам, че в световен мащаб всички се опитват да положат големи усилия в справянето с този вирус и да се надяваме, че скоро ще се сложи край на пандемията“, заяви Джокович.

Новак Джокович е, по всякакъв начин, забележителна личност. Отгледан сред две войни в бивша Югославия, от родители, които продадават семейното злато и преговарят с лихвари, за да финансира амбициите му. Той владее шест езика и  е може би най-великият играч, който някога е хващал ракета, и най-важното – дълбоко ангажиран либертарианец, който силно вярва в индивидуалната автономия.

Той явно е мислил дълбоко за конфликта между индивидуалната автономия и колективното благо – и чувства, че като елитен спортист тялото му е негова работа – и в двата смисъла на тази дума. Казва, че има отворен ум, но както стоят нещата, няма да получи ваксината.

В интервюто Джокович се спря и на спекулациите за последователността на събитията преди Australian Open през януари. Някои предположиха, че е удобно положителният тест на тенисистът в средата на декември да се е случил точно навреме, за да му бъде предоставено медицинско освобождаване да присъства на откритото.

„Разбирам, че има много критики и разбирам, че хората излизат с различни теории за това колко съм имал късмет или колко е удобно“, признава той. „Но никой няма късмет и няма удобно време да се зарази с COVID. Милиони хора са се борили и все още се борят с COVID по целия свят. Така че приемам това много сериозно, наистина не ми харесва някой да мисли, че съм злоупотребил с нещо, за да получа положителен PCR тест и в крайна сметка да отида в Австралия.“

Попитан дали знае да е имало опит за подправяне на някой от тестовете, които е направил за COVID (по-рано този месец разследване на BBC постави под съмнение момента на положителен тест), той е категоричен – не.

Ноле също така даде повече подробности за времето, прекарано в ареста, докато беше в Мелбърн миналия месец

Бях наистина тъжен и разочарован от начина, по който всичко завърши за мен в Австралия“, казва той. „Не беше лесно.“

Молбата му за медицинско освобождаване е направена анонимно и е приета от два независими австралийски комитета. Имаше обаче отделна декларация за пътуване, която включваше грешка.

„Абсолютно грешката в декларацията за виза не е направена умишлено“, обясни Джокович. „Това беше прието и потвърдено от Федералния съд и самия министър в Министерството на имиграцията в Австралия. Така че всъщност хората вероятно не знаят е, че не съм бил депортиран от Австралия въз основа на това, че не съм бил ваксиниран, или че съм нарушил някакви правила или че съм направил грешка в декларацията си за виза. Всичко това всъщност беше одобрено и потвърден от Федералния съд на Австралия и министъра на имиграцията. Причината, поради която бях депортиран от Австралия, беше, че министърът на имиграцията използва своята преценка, за да анулира визата ми въз основа на неговото схващане, че мога да създам някакви антивакс настроения в страната или в града, с което напълно не съм съгласен.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук