„Дневникът е подправен“ – изненадващ надпис на три машини

0
147

След изборите ЦИК ще анализира какво се е случило с устройствата

Изненадващ надпис се появи на три машини за гласуване – в Свищов, Варна и Пазарджик. Вместо имената на партиите и коалициите срещу номерата им, машините извеждали изречението „Дневникът е подправен“. За първи път получаваме информация за такъв надпис от всички гласувания с машини, коментира говорителят на ЦИК Росица Матева, след като комисията преустанови гласуването с тях и в съответните секции се премина към гласуване с хартиени бюлетини.

След изборите ЦИК ще анализира какво се е случило с устройствата.

С хартия се гласува в общо 3 264 секции, 455 от които са извън страната, а останалите са в населени места у нас, съобщи още Матева на брифинг на ЦИК в 11 ч.

Машините в общо 10 секции са дали някакъв проблем.

Председателят на РИК-Варна Велин Жеков обясни пред в. „Сега“, че не разполага с техническата компетентност, за да прецени дали това означава опит за въздействие върху машината. Секцията е преминала към гласуване с хартиена бюлетина.

В Благоевград също е регистриран проблем с машините в две секции. Те ще преминат към гласуване с хартиени бюлетини, но след като се постанови решение от РИК, като се чакат указани от Централната избирателна комисия.

В една секционна избирателна комисия в Ловеч е започнало гласуване с хартиени бюлетини вместо машинно. Причината е, че машината не е могла да заработи още при диагностиката вчера, съобщи БТА.

Една от партиите е изтеглила над 300 от своите членове в секционните избирателни комисии в областта, предаде бТВ.

Това е станало няколко дни преди вота, като местата са запълнени от други партии. Мотивът на формация, изтеглила членовете си, е, че нямат достатъчно симпатизанти и не са изпратили хора от други места, защото не могат да покрият транспортните разходи.

Началото на изборния ден в 15 секции в Турция се забави
Изборният ден в Турция започна на време в 151 от общо 166 секции. В 15 от тях началото се забави заради неявяване на някои председатели или членове на секционни избирателни комисии, предложени от политически партии и коалиции, съобщиха от Министерството на външните работи.

От МВнР са предложили резервни членове, които да попълнят позициите в съответните СИК и техните секции вече работят.

В една от секциите в район Одрин е установена техническа невъзможност за функциониране на една от машините за гласуване и там вотът протича с една вместо с две машини. Всички секции в чужбина, които към момента трябваше да работят, вече са отворили и функционират нормално.

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че изборният ден е започнал без сериозни нарушения на обществения ред.

Гражданите могат да подават сигнал на денонощната телефонна линия 02 9011298 и имейл izbori2022@mvr.bg.

Йоана Цонева

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук