Днес в турския град Истанбул тържествено ще бъде отворена за посещения желязната църква „Свети Стефан“

0
1579

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие реставрирания български православен храм „Свети Стефан“ заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие реставрирания български православен храм „Свети Стефан“ заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Премиерът Борисов пътува за Истанбул заедно с българския патриарх Неофит и с главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи. В официалната делегация на Борисов  са още външният министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на земеделието Румен Поражанов и депутати, съобщиха от правителствената пресслужба.

Първоначално ще бъде отслужено богослужение от Вселенския патриарх Вартоломей в молитвеното присъствие на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, а след това се очаква слова да произнесат министър-председателят на Република България Бойко Борисов, президентът на Република Турция Реджеб Тайп Ердоган, председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе. След това се очаква да се проведе среща между премиера Бойко Борисов, турския му колега Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Тайип Ердоган.

Две основни теми се очаква да постави турският президент на срещата с министър председателя Борисов. Първата е за възстановяването на имотите на мюсюлманското вероизповедание и игнорира ли България Турция за еврочленството, след като  не е предвидила темата в програмата за председателството. Към момента от мерки за сигурност програмата се промени три пъти и за момента се пази в тайна къде ще бъде тя.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук