Днес имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина

0
115

На 22 юли Православната църква почита паметта на първата вестителка на Възкресението на Исус – Мария Магдалена. Смята се, че тя първа е възвестила: „Христос воскресе!”.

Името на светицата идва от „Магдала” или кула на иврит. Така се е наричал родният град на Мария в Галилея.

Според православната вяра равноапостолната мироносица Мария Магдалeна изцелява бесове.

Католическата църква разглежда личността на светицата като каеща се блудница. Тази представа е наложена през 591 г. след Хр. от папа Григорий. През 1969 г. Ватиканът официално опровергава схващането, че Мария Магдалeна е била блудница. Но наложената за повече от хилядолетие представа, трудно може да бъде премахната.

Връзката между Исус и Мария също се разглежда по различен начин от двата канона.

Независимо от различията в трактовките на образа на Магдалена, който години наред занимават писатели, художници и духовници, в нейното житие се разказва, че когато Исус Христос извършвал чудеса в Галилея, към него пристъпила жена на име Мария Магдалена. Помолила го за помощ и Господ изгонил от тялото ѝ седем бесове, с което я излекувал.

От този момент нататък Мария следвала Исус до смъртта му и била първата, която видяла празния му гроб и първа чула думите на възкръсналия Христос и познала гласът му.

Според преданието именно тя отишла при римския управител на Галилея. Дала му едно бяло яйце и му казала, че Христос е възкръснал. Той отговорил, че е възкръснал толкова, колкото е червено яйцето в ръката ѝ.

В този момент яйцето станало червено. Това поставило традицията да се боядисват великденските яйца в червен цвят.

Според някои християнски секти Мария Магдалена е била най-важният апостол. Намерено през II век сл. Хр., нейното Евангелие, е написано на гръцки език. Експедиция от археолози открили копие от него и на коптски.

Счита се, че чудотворните мощи на светицата се намират в Света гора, Атон.

Днес имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук