Днес честваме 128 години ВМРО – сила, безсмъртие, чест и достойнство!

0
2617

Симпатизанти и членове на ВМРО почетоха днес в София паметната дата 23 октомври – основаването на най-българската Организация в защита на българските интереси и в защита на правата на всички българи независимо от това къде се намират по света.

Събитието беше открито от организационния секретар на партията Юлиан Ангелов, който изнесе пламенна реч за смисъла и борбата на основателите на ВМРО, чиито последователи са днешните членове и съратници.

Братя и сестри, скъпи съмишленици, днес сме се събрали да почетем 128 години от създаването на ВМРО и да почетем паметта на хилядите, които жертваха живота си за свободата на българите в Македония и Одринско. ВМРО – българската организация, която беше създадена от шестима млади българи в Солун през 1893 година на 23 октомври, чието дело продължава и до днес. Нейните идеи и каузи са живи и се отстояват, защото милиони наши събратя все още са извън пределите на България. Хора угнетени, хора тормозени заради това, че са българи както в РС Македония, така и в Гърция и Сърбия.

Това са българи, които са част от нас и ние не трябва да ги забравяме, напомни Ангелов и подчерта, че именно това е причината ние от ВМРО никога да не отстъпим от своите принципи, да защитаваме българщината, българските национални интереси и интересите на българите, останали извън пределите на Родината ни.

Организационният секретар на партията, който е и водач на листата на ВМРО в 23 МИР София, обърна внимание и на още един исторически факт, а именно, че:

Никога за тези 128 години ВМРО не се е предала. Може да сме губили битки, да сме били мачкани, но никога не сме и няма да предадем заветите на предците, които създадоха най-българската Организация. Напоследък е много модерно да се говори за проекти – руски, американски, канадски и всякакви други в политическото ни пространство.

Единствената българска партия това е ВМРО – вече 128 години тя не зависи нито от Изток, нито от Запад. Не зависи от чужди посолства, не зависи от неправителствени организации, не зависи от олигарси, а зависи само от нас, българите. ВМРО и занапред никога няма да предаде интересите на България и каузите, за които се борим. Да живее България, завърши речта си Ангелов и даде думата на зам.-председателя на ВМРО доц. д-р Милен Михов.

Всъщност ВМРО се роди от две основни национални институции – от българската екзархия, от българските училища в Македония и Тракия и от българската армия. Няколко години по-късно в Търново и Русе бяха създадени първите тайни офицерски братства, които се превърнаха в оръжието на Организацията. Българските учители и свещеници в Македония и Одринско с кръв и писмо заклеваха бойците за българското обединение, припомни в исторически план развитието на ВМРО доц. Михов и направи препратка към днешната роля на Организацията:

ВМРО е минала през много изпитания, ВМРО е воювала срещу турския султан, срещу сръбските крале, срещу гръцките крале и хунти. Много наши съратници изгубиха живота си в тези битки, но ВМРО надживя и Османската империя, надживя Австро-Унгарската империя, Руската империя, кралете и комунистическия режим.

ВМРО е падала, но винаги се е възправяла, но никога ВМРО не е вдигала оръжие срещу българската държава. Но предателите на българския народ винаги са срещали справедливата присъда на Организацията. Днес ВМРО се бори с легални политически средства за същото. Ние никога не се отказваме от българщината в Битоля, Охрид, Костур и Лерин. Ние няма да изоставим нито един българин, където и да живее – в Европа, Съединените щати и тук на Балканите. ВМРО ще пребъде. Да живее България! Да живее Организацията, завърши речта си кандидатът за президент на Организацията доц. д-р Милен Михов.

Кандидатът за вицепрезидент Мария Цветкова продължи с емоционалните исторически разкази за смисъла на ВМРО с думите:

Уважаеми съратници, днес отбелязваме 128 години – пример, сила, безсмъртие и величие. Ние сме продължители на делото на онези шестима основатели на ВМРО, които искаха да поправят несправедливостите на Берлинския договор, който остави Македония и Одринско извън пределите на България. Аз се гордея, че съм част от тази Организация.

Нейните основатели загиваха за идеала всички българи да се съберат под една обща държавна стряха в границите на българското землище. ВМРО винаги се е борела за правата на българите навсякъде по света. Ние продължаваме тази битка. Червено-черните цветове, които символизират кръвта на героите и черните забрадки на майките и съпругите на тези герои ни задължават да не се отказваме от битката за българщината. ВМРО е сила и чест!

Събитието приключи с химна на ВМРО „Изгрей зора на свободата“ и с поднасянето на венци и цветя на паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско.

Историята на Организацията:
На 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров поставят началото на легендарната ВМРО. Революционна организация, която е създадена по примера на БРЦК, ВМРО бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско.

Само десет години след своето създаване Организацията вдига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.
След въстанието ВМРО се развива като държава в държавата и реално поема съдбата на хилядите неоправдани българи, останали в робство в Македония и Одринска Тракия.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук