Добра новина: Роумингът поевтинява още напролет

0
878

От април догодина роумингът поевтинее още, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков пред „Фокус“.

„Операторите ще бъдат в състояние да добавят малка допълнителна надценка към цените на вътрешния пазар. Става дума за 5 евроцента на минута на повикване, 2 евроцента на SMS и 5 евроцента за пренос на данни. Тази такса за роуминг е около 75 % по-ниска от настоящия роуминг нива за изходящи повиквания и данни, което също един голям прогрес“, каза той. По думите му паралелно ЕК започна изготвянето на анализ на пазара на роуминг.

Край на роуминга в ЕС от средата на 2017-а

Веселин Божков посочи, че това не е някакво политическо решение на регулаторите, били те европейски и национални. „Всичко трябва да стане на базата на научен анализ на пазара на роуминг в рамките на съюза. Този анализ цели да бъдат оценени нивото на разходите присъщи на роуминга, степента на сближаване на националните тарифи, защото знаете, че ние сме 28 държави, има специфични особености, ръст на потреблението, фактори, които ще обособят дефинирането на политиката за справедливото ползване, както казват европейците и устойчиво прилагане на роуминг на национални цени, без това да е в ущърб на националните, нито на останалите посетени пазари“, обясни шефът на КРС.

Шокиращи разлики в цените на мобилните разговори в ЕС

По думите му е необходимо да се намери този баланс. „Националните рагулаторни органи, в това число и КРС и предприятията, предоставящи роуминг услуги, предоставиха данни и също така имат възможност да участват в консултациите, които ЕК ще провежда и тя ги е вече стартирала до края на февруари 2016 г. В този аспект до 15 юни 2015 г. въз основа на анализа и активното съдействие на органа на европейските рагулатори в областта на електронните съобщения ЕК следва да изготви законодателно предложение, след приемането на което би могло да се пристъпи към отпадането на надценките за роуминг в рамките на обемите, дефиниране в политиката за справедливото ползване“, добави той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук