Доверието в кабинета падна до 15%, президентът с най-голямо одобрение

0
142

Българите имат по-голямо доверие на лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов (19%), отколкото към премиера Кирил Петков (17%).

Това сочат данните от национално проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет линкс“, проведено сред лица над 18 г. в страната в периода 29 април – 8 май 2022 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

На този фон българското общество изпитва най-високо доверие към държавния глава Румен Радев (48%), недоверието срещу него възлиза на 33%.

На второ място е бившият служебен премиер Стефан Янев с 28% доверие и 72% недоверие. Трети е лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов с 22% довери и 65% недоверие.

На четвърто място се нарежда лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 19% доверие и 58% недоверие.

На пето място е премиерът Кирил Петков със 17% доверие и 68% недоверие. След него се нарежда лидерът на „Има такъв народ“ също със 17% доверие и 63% недоверие.

На седмо място е вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова с 16% доверие и 70% недоверие.

Предпоследното място е за лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов с 11% доверие и 67% недоверие. На последното място е лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ с 10% доверие и най-висок процент на недоверие – 81%.

„Усещането на българските граждани е, че се чувства несигурност. Чувства се, че управлението все още в някаква степен се лута, прави грешки, поправя ги в движение, ако е възможно и затова, особено в тези тежки кризи, се губи усещането за силно и убедително лидерство в страната“, заяви социологът Добромир Живков.

Какво е доверието към правителството и Народното събрание?

От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало с 14% (от 22% на 8%), а към правителството с 19% (от 36% на 15%).

„Когато нямаме доверие в институциите, трудно подкрепяме, понякога не разбираме или отказваме да разберем защо се провежда една или друга политика. За три месеца сегашното управление стигна до нивата, с които приключи кабинета „Борисов 3 и съответно 44-я парламент.

В момента, въпреки този импулс, който имахме през есента и зимата, отново сме изправени пред риска българското общество да не може да приема и дори да отказва в някои ситуации съпротива на решенията, които взима изпълнителната власт“, обясни Живков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук