Докъде се докарахме: Бум на продажбите на хладно оръжие за самозащита

0
1551

Търговци отчитат увеличено търсене и на газовите пистолети

Все повече хора край нас на улицата носят в джобовете си ножове, боксове и газови пистолети. Някои ги използват за самоотбрана, други – за да нападат. Сред учениците най-популярни са джобните ножчета, но расте интересът и към металните боксове. Те изглеждат по-безобидни от оръжията с острие, но могат да нанесат тежки, дори фатални контузии.

Произведен в Китай модел може да се купи и за 5 лева. Обяснението на психолозите – чрез оръжието хората търсят изгубеното чувство за сигурност, съобщава БНТ.

„Това е илюзия, лъжлива увереност, че хладно или огнестрелно оръжие ти повишава собствената сигурност. Това е саморазправа, при която всичко е абсурдно и безсмислено и резултатът е абсолютно неясен“, коментира бившият шеф на Института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров.

Практиката показва, че голяма част от престъпленията стават с така наречените хладни оръжия – евтини и разрешени от закона. При сбиванията най-често се вади нож или бухалка.

„В състоянието на афект човек пак не си дава реална сметка какво точно прави. Но той нанася ударите не целенасочено, за да те лиши от живот, а за да разтовари това огромно напрежение, което е вътре“, каза още Гайдаров.

Най-купувани обаче си остават газовите пистолети. На година продават около 1 000 бройки. Единственото изискване е пълнолетие. Закупеният пистолет трябва да бъде регистриран в служба ,,Контрол на общоопасните средства“ в 14-дневен срок.

„Повечето хора, които си ги купуват си ги държат вкъщи с цел притеснения, ако някой влезе. Има доста въпроси за огнестрелните оръжия. Как се закупува и какъв е редът. Като се стигне до самия ред повечето се отказват“, каза Динко Желев, търговец на оръжие.

За да се купи боен пистолет легално, трябва завършен курс за боравене с оръжие. Лицето не трябва да е осъждано за умишлено престъпление и не трябва да страда от психическо разстройство, което се удостоверява с документ.

„Мога да ви кажа със сигурност, че хората, които притежават огнестрелно оръжие те имат по-силно развито самосъзнание. По-рядко влизат в конфликти. По-рядко го използват“, добави Желев.

С нарастването на агресията на улицата расте и броят на хората, които се записват на курсове по самозащита. Красимир Цветанов е преподавател и специалист в областта на личната охрана, с над 30-годишен опит. Ето и съвета му: „На първо място човек трябва да подбира местата, където ходи. Защото ако те са тъмни и има много хора, или мястото е опасно, дори и да е тренирал много няма как да му помогне. Най-тънката граница е да имаш уменията да можеш да се справяш със ситуация и да не попадаш в нея. Неизбежната самоотбрана е крайната необходимост“.

Затова и най-опитните в бойните спортове знаят старата самурайската мъдрост, че избегнатата битка е по-добра и от спечеленото сражение. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук