Домашната ракия пълна с отрови

0
2353

И супер прехвалената е по-опасна най-евтината в магазина

Метиловият алкохол в нея е два пъти повече, показва разследване на БНТ1

Отрова ври в казаните за ракия. Това доказва разследване на журналиста от БНТ1 Мария Чернева в рубриката „Репортерски поглед“. И най-прехвалената домашна ракия е по-опасна от най-евтината „грозданка“ в магазина. След трагедията, почернила Якоруда, дебатът „за“ и „против“ еликсира, забъркан вкъщи, се изостри. Кой е крив и кой прав – от БНТ1 търсят в сертифицирана лаборатория за химични анализи. Ето какво показва изследването с газхроматограф на два вида ракия – евтина купешка и домашна „екстра качество“ – и как експертите коментират резултатите.

В домашната ракия има два пъти повече метанол, висши алкохоли, етилацетат и ацеталдехид, отколкото в най-евтината купешка. Това показва резултатът от анализа в разследването на БНТ1. Оказва се, че и най-майсторски „изпечената“ ракия не може да пречисти добре и заради директния огън, и заради малкия капацитет на дестилационната колона.

Не отровен коктейл от метилов алкохол с аромати, а непречистена ракия може да е убила клетниците от Якоруда. Така експертите коментират трагедията с натровените на маса мъже. „Ферментиралата при домашни условия среда е потенциален източник за силно замърсяване на крайния продукт на ракията“, обяснява пред БНТ1 проф. д-р инж. Марин Маринов, спец по технология на алкохолните напитки и спирта. Изискванията към ферментацията в промишленото производство са изключително строги. Температура, стерилност, безкислородна среда – само и само да не се допуснат замърсявания с гнилостни, млечно-, оцетно- и маслено-кисели бактерии. Попаднали във фермента, освен метанол, те произвеждат цялата палитра от висши алкохоли – пентанол, бутанол, хексанол естери на мастните киселини – като мравчена и оцетна, и алдехиди – като токсичните ацеталдехид и мравчен алдехид. И по-нататък всички технологични усилия са насочени към пречистването на опасната химия, която може да убие или осакати.
Независимо от лошата ферментация, дори дестилацията с домашните казани би могла донякъде да очисти ракията, обясняват експертите. Метиловият алкохол е най-лек и излиза първи. А и лесно се измерва – алкохолният му градус е между 87 и 83. Така че първите литри непременно трябва се изхвърлят. Висшите алкохоли пък излизат накрая – затова и последната, токсична фракция – също не бива да се пие. Това ще рече, че от цялата продукция около 12% трябва да отиде на боклука

„Вие си давате сметка, че първоточната, плюс опашната, правят един значителен процент по отношение на обема на произведената ракия. Т.е., всички знаещи и незнаещи правят опит да преработят или да използват без преработка двете фракции. Това е от големите грешки“, алармира проф. Маринов пред репортера Мария Чернева.
След промените в закона от 1 януари 2016 г. не би трябвало да има работещи казани. Съмненията, че комините им продължават да пушат, обаче остават. В джобовете на тарикати, забогатяващи с незаконен бизнес с уж „домашна ракия“, потъват около 200 млн. годишно, изчисляват експертите. А, за жалост, тези пари често се оказват кървави – както се случи по празниците в Якоруда./Стандарт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук