„Досиетата на Пандора“ разкриха тайните сметки на световните лидери

0
64

Разследване на Международния консорциум на разследващи журналисти разкри как политици и бизнесмени използват данъчни убежища за лична облага. Сред възползвалите се за лично облагодетелстване от офшорни сметки са руският президент Владимир Путин, украинският му колега Зеленски и бившият британски премиер Тони Блеър.

Освен тях в списъка попадат кралят на Йордания Абдула II Ибн Хюсеин, кенийският президент Ухуру Кениата и няколко десетки други настоящи и бивши световни лидери, както и влиятелни милиардери, свързани с компании, използващи данъчни убежища.

„Досиетата на Пандора“ са резултат от 3 терабайта данни, изтекли от 14 различни доставчици на финансови услуги от 38 страни по света. Най-ранните документи са от 70-те години на XX век, но повечето засягат периода 1996 – 2020 г.

Това се доказва от резултатите от разследването добило публичност като „Досиетата на Пандора“ („Pandora Papers”). Разследването включва повече от 600 журналисти от 150 медийни организации. В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа. Тези документи демонстрират тясната връзка между тайни офшорни сметки и глобалната финансова политика.

Сред известните личности, посочени в разследването, са колумбийската певица Шакира, германската манекенка Клаудия Шифър и индийската легенда на крикета Сачин Тендулкар.

Журналистическият консорциум е установил връзки между офшорни активи и 336 висши политици и държавни служители, включително държавни ръководители, министри, посланици и други, създали близо 1000 компании, над две трети от които са регистрирани на Вирджинските острови.

Според докладa водещи политици крият активите си в тайни офшорни компании и фондации. В същото време властите правят много малко за ограничаване на незаконните парични потоци, които водят до обогатяване на еденици и обедняване на държавите. Офшорните сметки често се използват за тайно управление на средства и прехвърляне на големи суми, за да се скрие истинското богатство на собственика.

Журналистите откриха такива връзки с финансовите министри на Пакистан, Холандия, Бразилия, както и с бившите финансови министри на Малта и Франция и бившия шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан.

Бившият британски премиер Тони Блеър и съпругата му са се сдобили със сграда на стойност 8,8 милиона долара, след като купули офшорна компания за недвижими имоти от министъра на индустрията и туризма на Бахрейн Зайед бин Рашид Аз-Заяни. Така избегнали плащането на данък върху имота.

Разследването свързва руския президент Владимир Путин с тайни активи в Монако и доказва, че чешкият премиер Андрей Бабиш не е декларирал офшорна инвестиционна компания, използвана за закупуване на луксозен имот на стойност 12 милиона паунда в южната част на Франция.

Рускинята Светлана Кривоногих е станала собственик на апартамент в Монако чрез офшорна компания, регистрирана на карибския остров Тортола през април 2003 г., само седмици след като родила момиченце. По това време тя е имала тайна дългогодишна връзка с руския президент Владимир Путин.

Но едно от най -големите разкрития е как видни и богати хора законно създават компании, които тайно купуват имоти във Великобритания.

Документите разкриват собствениците на някои от 95 000 офшорни фирми, стоящи зад покупките.

Докладът подчертава неуспеха на правителството на Обединеното кралство да въведе регистър на собствениците на офшорни имоти въпреки многократните обещания да го направи, на фона на опасенията, че някои купувачи на имоти могат да крият дейности, свързани с пране на пари.

Азербайджанският президент Алиев и семейството му, които са обвинени в грабеж на собствената си страна, са един от лошите примери.

Разследването установи, че лидерът на Азербайджан и негови близки сътрудници тайно са участвали в сделки с имоти във Великобритания на стойност над 400 милиона паунда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук