Доц. Чорбанов: Едва ли PCR тестовете у нас ще поевтинеят

0
2641

Снимка: БГНЕС

Следващата есен ще имаме ваксина срещу COVID-19

Прогнозите за готова ваксина срещу COVID-19 до края на годината или до пролетта са нереалистични. Това каза в ефира на bTV доц. Андрей Чорбанов от департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН.

„До края на годината ще има ваксина в някоя лаборатория, това е сигурно, но тя няма да бъде на пазара, с изключение на държавите, които са извън строгите регулации. Нормалната процедура за тестване на ваксина е достатъчно дълга, за да бъде до следващата есен доказано безвредна“, каза още имунологът.

Няма изгледи цената на PCR теста да поевтинее у нас. От началото на пандемията хората, които доброволно се изследват плащат около 100 лв.

В държавите в Европа цената на тестовете е различна, но рядко е по-ниска от тази у нас. В Турция единствено е под 60 лева.

„Турция има собствено производство на консумативи и са извън регулацията в ЕС. Ние боравим с консумативи, които са внос“, обясни д-р Благовества Пенчева, медицински доктор на частна лаборатория.

Доц. Чорбанов смята, че проблемът е в това, че у нас държавата или здравната каса не поема изследването във всички случаи.

„Лабораториите са частни дружества и могат да определят каквито искат цени. Трябва обаче това да се договаря между тях и държавата или касата“, добави имунологът.

Ния Христова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук