Драстични мерки за сигурност навсякъде по света за посрещането на Нова година

0
496

Навсякъде по света посрещането на Нова година ще бъде съпроводено с драстични мерки за сигурност. Столиците в Европа вече засилиха мерките заради опасения от възможни терористични актове след терористичните атаки в Париж в средата на ноември.

Но въпреки заплахите огромни множества ще се стекат по улиците и площадите на всички континенти за да отброят последните минути от отминаващата 2015 година.

Във френската столица замениха фойерверките с пет минутно светлинно шоу, но посрещането на Новата година в центъра на града ще се състои.

„Все още мислим за атаките, но трябва да го загърбиш и да си живееш живота. Нашият живот. Ще сме тук на 31 декември“, заявява парижанин.

От полицията във Виена съобщиха, че в новогодишната нощ 500 полицаи ще патрулират в центъра на града. За сигурността ще следят и командоси от специалните части „Кобра“ и „ВЕГА“, както и цивилни спецполицаи. Допълнително са мобилизирани 250 униформени от другите федерални провинции на Австрия.

900 полицаи ще оформят кордон около Бранденбургската врата в Берлин, където жителите и гостите на германската столица традиционно празнуват.

„Имаме много повече охранители. Имаме видеонаблюдение. Забраняваме влизането с куфари и раници в района на събитието. Контролът на входовете ще е много строг. Хората да очакват по-дълги опашки при влизане, защото предполагаме, че ще се съберат няколко стотин хиляди души“, обясни Вили Кауш от организаторите на празненството.

Кметът на белгийската столица Иван Мейор съобщи, че празненствата и зарята в Брюксел, по случай Нова година, са отменени.

Мярката е била предприета по съвет на белгийския Координационен център за анализ на терористичната заплаха.

В Ню Йорк мерките за сигурност също са изключителни – полицаите ще бъдат подпомагани от хеликоптери, допълнителни улични камери и химически и ядрени детектори. Кметът Бил де Блазио заяви, че това е най-подготвеният град в страната:
Гордеем се с града ни. Ние сме най-добре подготвеният град да предотвратим терористично нападение и да се справим с евентуална атака, ако бъде извършена. Ще има огромен брой полицаи, които ще виждате, но и много, които няма да видите. Ще има и очевидни и скрити мерки за сигурност.

По традиция нюйоркчани и гостите на града ще отброят последните секунди от старата година със спускането на известното кристално кълбо на Таймс скуер. Традицията идва от времето на мореплаването, когато моряците са спускали топка във водата по обед, за да се ориентират за местното време.

Полунощ на Таймс скуеър е невероятно. Ще се съберат милиард души, които ще отброяват последните секунди докато кълбото се спуска. Към тях ще се присъединят над 180 милиона американци и милиарди по света. Няма друг такъв момент, когато светът се обединява, обяснява Джеф Строс от организаторите на празненствата в Ню Йорк.
В Сидни ще стартират тази нощ планетарните чествания на Нова година. Голям пиротехнически спектакъл се очаква над операта в Сидни. Най-големият австралийски град е похарчил рекордна сума за фойерверки – около 4,6 милиона евро за един незабравимо 12-минутно шоу.

Хонконг, Пекин, Сингапур и други азиатски мегаполиси ще се опитат да конкурират с бляскавите си тържества Сидни. Но вечерта ще бъде доста мрачна в Бруней, където новогодишните тържества бяха забранени въз основа на местното тълкуване на ислямския закон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук