Дует „Ритон“ на косъм от самолетна катастрофа

0
1231

За 38 години на сцената Катя и Здравко от „Ритон” вече имат стаж от стотици хиляди километри във въздуха. Особено в годините, в които музикалното семейство изнасяше концерт след концерт в бившия Съветски съюз. А там заради огромните разстояния между градовете обичайното транспортно средство им е бил самолетът. Един от многобройните полети обаче е можел да приключи с фатален край…

След като в Държавната музикална консерватория Катя и Здравко се събират освен като двойка и като дует, първите им изяви са във вариететните програми на елитните заведения по родното Черноморие. Точно там попадат в полезрението на мениджър от Полша, който не след дълго праща покана до Българската импресарска агенция. Решава се дуетът да приеме поканата и

11 месеца „Ритон” обикаля из вариетета

на най-големите полски градове. Там историята се повтаря – виждат ги представители на руския „Госконцерт”. Братушките пращат покана за участие в международна концертна програма „Мелодия Друзей”, която обикаля всички престижни концертни зали в бившия СССР. Успехът им е зашеметяващ, и поканите за гастроли в необятната страна заваляват като пролетен порой…

„Българската музика там беше на пиедестал. Не само нашите албуми, но и цялата продукция на „Балкантон”, се издаваше в милиони тиражи”, спомнят си за добрите стари времена Катя и Здравко.

18_Riton1.jpg
Катя и Здравко вече 38 години са плътно заедно и в живота, и на сцената

По време на турнетата в Съветския съюз двамата натрупали безброй летателни часове, но имало и немалко инфарктни минути, като при едно кацане. Заради гаф на кулата за ръководство на полетите самолетът с Катя и Здравко на борда се оказал на една и съща писта с излитащ самолет.

„Двете машини щяха да се сблъскат челно. Нашият самолет бе от малките, „Ан-24”. Дължим живота си на пилота, който за щастие се оказа много опитен. За да спаси хората на борда, в последния момент той

излезе от пистата и заби самолета в една нива

На косъм се разминахме с най-лошото…”, разказват певците.

Със самолетни неволи било свързано и турнето им в Русия по покана на Борис Елцин. Точно преди 20 години ритонците приели да вземат участие в предизборната му кампания. Една от спирките обаче бил град, в който силно лоби имал основният конкурент на Елцин – Владимир Жириновски.

Основателят на Либерално-демократическа партия на Русия наредил саботаж на музикалната проява, организирана от съперника му за президентския трон.

„За въпросния град отново летяхме със самолет. Така бяха изчислили програмата, че да кацнем малко преди концерта, на пистата да ни чакат коли, които направо да ни откарат при тълпите с избиратели. Целият самолет беше пълен с певци – почти всички руски звезди, само ние българи.

Кацаме, но… няма стълба, по която да слезем. Хората на Жириновски се бяха погрижили да скрият всички стълби на летището, за да провалят концерта”, смее се Катя. В крайна сметка обаче музикалната програма от предизборния митинг на Борис Елцин се състояла.

18_Riton4.jpg
Филип Киркоров е близък приятел на дуета, дори се шегувал, че ще вземе Катя, ако Здравко я остави Снимка: BulFoto

Екипажът на самолета извадил дебело въже, по което ритонката, ритонецът и другите певци се спуснали от борда на самолета.
Въобще не е пресилено да се каже, че руските колеги

гледали на Катя като модна икона

Нашата звезда привличала завистливите погледи на рускините с ефектни тоалети. Ритонката винаги била с няколко крачки напред от останалите, тъй като се влияела от модните тенденции на Запад от видеокасети с клипове, които й изпращали приятели от Скандинавия. „Бяхме много авангардни със Здравко.

Тоалетите ни бяха все с пайети, камъни, ходех с обувки, облепени с тигрово трико, купувах си с връзки платове, а от Чехия си носех камъни „Сваровски”. На един от концертите ни в Съветския съюз толкова много ни завидяха на тоалетите, че ги откраднаха”, признава Катя.



Пускат латино концерта на жълта плоча

Здравко купува по спешност модерен грамофон

На 6 април в НДК най-обичаният дует ще представи новото си шоу „Ритон в ритъма латино” в Зала 1 на НДК. „Подготвяме грандиозно шоу. Ще представим най-големите си хитове в нов аранжимент – в латино стил. Разбира се, ще изпеем и най-новите си песни. На сцената ще излезем с нашия оркестър, беквокалистките ни и латино танцьори”, издават в аванс само малка част от изненадите Катя и Здравко.

Непосредствено преди концерта ще бъде готова и червената винилова плоча на последния им албум „Пътят към твоето сърце”. А латино песните ще бъдат събрани в следващ албум, за който плановете са да излезе на винилова плоча, но най-рано през лятото.

Онзи ден от Италия, където е заводът за грамофонни плочи, с който „Ритон” сключи договор за производството на продуктите им, пристигнал демо вариантът. Оказало се обаче, че домашният грамофон на дуета, който е на поне 30-40 години, се е повредил. „С Катя отидохме веднага да купим чисто нов, модерен грамофон, за да прослушаме плочата, да я върнем одобрена, за да е готова за концерта на 6 април”, обясни пред „ШОУ” Здравко.

Плочата „Пътят към твоето сърце” ще бъде произведена в бутиков тираж, не повече от 1000 бройки. „Тя е по-скоро като сувенир, за ценители.

Щяхме да поръчаме в Чехия, но тамошният завод ни отказа заради претоварената си програма. Другата ни алтернатива бе завод в Италия, с който ни свърза нашата мениджърка за Америка и Европа Петя Романова. Италианците много се впечатлиха, че искаме яркочервена плоча, защото никой не поръчва цветни плочи. Шашнахме ги още повече със следващото ни изискване – плочата с латино песните да бъде жълта”, смее се ритонецът.

Елиана ВАСИЛЕВА.ШОУ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук