Дъждовна неделя: Жълт код за валежи и гръмотевици в пет области (КАРТА)

0
247

Жълт код за валежи от дъжд и гръмотевици е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, София област и Ловеч. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

 

карта нихм жълт код
НИМХ

 

Днес над по-голямата част от страната облачността ще се задържи значителна – купесто-дъждовна и в западната половина ще има интензивни краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки.

Над планините също ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в масивите от западната половина на страната ще има интензивни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра – около 9°.

Почти без валежи ще е в само източните райони. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.

Максималните температури в страната ще са между 22° и 27°, в София – около 22°.

В понеделник в източната половина на страната ще е преобладаващо слънчево. В западните райони следобед отново ще има локални валежи, тук-там с гръмотевици. Температурите ще тръгнат нагоре и през деня ще са между 23 и 28 градуса.

Седмицата, която следва, ще е сравнително спокойна, с оскъдни превалявания и дневни температури между 23 и 28-29 градуса, по-топло към края на периода. Около края ѝ отново се повишава вероятността за валежи с гръмотевици, но те ще са локални, предимно в западните райони.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук