Д-р Баймакова: Хората с алергии да се консултират с лекар за подготовка с антихистамини преди ваксинацията

0
119

Над 3500 граждани са преминали имунизация във ВМА до момента. Прави впечатление, че най-възрастният човек е на 96 години, а най-младият на 18 г.

Това коментира в ефира на бТВ д-р Магдалена Баймакова от ВМА.

Смятам, че организацията на ваксинирането към момента е добра. Важното беше да пристъпим към масова имунизация, което е факт. Колкото по-рано, толкова по-добре. Разбира се, че в момента има някакви неудобство, но те във времето ще бъдат изчистени, посочи тя.

Възможно е при някои от хората да се проявят странични ефекти от поставянето на препарата, като те бива две основни групи. Най-честият ефект, който се наблюдава е чувствителност на мястото на инжектирането, тъй като говорим за мускулна апликация. Описани са появата на главоболие, умора, болки в мускулите. Те се проявяват скоро след поставянето на дозата. Те са краткотрайни и се проявяват в рамките на 12 часа, но до няколко дни отшумяват. Но това не е проблем, не е нещо притеснително, посочи тя.

Хора, които имат алергична компонента по принцип, е важно да прочетат кратката характеристика на продукта, да видят кои са помощните вещества в продукта и да преценят дали имат непоносимост към някоя от тях. В такива ситуации се препоръчва кансултация с лекар, за да се прецени дали да се направи подготовка – прием на антихистаминов препарат преди и няколко дни след поставянето на ваксината, обясни лекарят.

Тези, които са преболедували също е желателно да се включат в процеса на имунизация. Условието е да са минали поне 90 дни след боледуване, посочи тя.

Изискването към хората преди ваксинацията е да са относително здрави. Да нямат в този момент остро фибрилно заболяване. Трябва да се има предвид, че физически натоварвания след апликацията не са препоръчителни, допълни тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук