Д-р Петрана Стойкова: Странно, че предстоящите вътрешни избори в БСП, в действителност водят до нарастване на напрежението в партията

0
189

Социологът д-р Петрана Стойкова, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в интервю за „Благоевградска ВЕСТ“ за социологията днес и за прекия избор на председател в БСП и европейските практики в тази насока.

Защо подкрепяте Корнелия Нинова и какво ви е мнението за войните и напрежението в БСП?

– Вероятно имате предвид изразената от мен позиция пред друга медия относно прекия избор на председател на БСП. Подкрепям категорично директното участие на членовете на една партия в управлението й. Смятам, че принципите на всеобщото избирателно право, а именно, че то е всеобщо (общо), равно, пряко (директно) и тайно, имат приложение не само в демократичните политически избори (президентски, парламентарни, местни), но и в избора на партийните ръководства. Още повече прекия избор на председател на партия съвсем не е нещо ново и непознато в европейската политическа практика (прилаган е във Великобритания, Испания, Португалия, Франция, Холандия, Хърватия и други държави).

Странно, че предстоящите вътрешни избори в БСП, в действителност водят до нарастване на напрежението в партията, а няма по-демократичен и модерен инструмент за излъчване на ръководството й. Много е важно кой ще оглави БСП, особено в условията на наближаващите парламентарни и президентски избори догодина. Нинова няма алтернатива и безболезненото преминаване през вътрешнопартийния вот е гаранция за по-добро представяне в предстоящите парламентарни избори.

Какви реформи са нужни в БСП, за да се отърве от напрежението и да тръгне напред?

– В сегашното Народно събрание (44-то) броят на депутати от парламентарна група „БСП за България“ е 80. В сравнение с 43-то Народно събрание броят им е удвоен – на изборите през 2014 г. КП „БСП лява България“ получава 39 мандата. Към този успех трябва да добавим и избора на президента Румен Радев, подкрепен именно от БСП. От нула областни кмета Нинова качи на 4, а от евродепутатите от 4 на 5. Тези четири факта, показват, че настоящото ръководство на партията е постигнало значими успехи. Все пак, обаче реформи са нужни. Според мен като за начало ръководството на партията трябва да обърне по-голямо внимание на проблемите на местните структури, да привлече повече млади хора в редиците си и да даде шанс за изява на нови лица.

Как реагирате на критиките, че БСП не е конструктивна опозиция?

– Много е важно в един парламент да има опозиция (това се отнася и за общинските съвети). Това е основен принцип на демокрацията. Избирателната система трябва да бъде такава, че да гарантира както възможността да се състави правителство, така и да и осигури реална опозиция. Факт е, че най-голямата опозиционна партия на управляващата ПП „ГЕРБ“ е БСП. В някои случаи, обаче, опозицията може да се окаже недостатъчно конструктивна или изобщо да не бъде конструктивна.

КОВИД – кризата. Какви са шансовете на България за спасение от медицинската и икономическата криза следствие на болестта? Мнението ви като политик и гражданин за работата и на НОЩ?
– Трудно е да се прогнозират с точност здравните и икономически последици от ковид-кризата в България. Като гражданин се надявам, че НОЩ ще продължи да работи неуморно за ограничаване на разпространието на коронавируса сред българските граждани и за излекуване на заболелите.

Партия БСП е в коалиционно управление на община Благоевград. Справя ли се кмета Томов? Къде бърка? Къде е прав?
– Кметът Румен Томов е все още в началото на своя мандат. Освен това около него все още се води и правен спор, свързан с оставането му на тази длъжност. Тоест все още е много рано да се даде оценка на неговата работа. Проблемите на града не са никак малко и ще изискват решителни мерки и редица реформи….

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Целият материал четете във вестник „Благоевградска ВЕСТ“

Търсете „Благоевградска ВЕСТ“, безплатният вестник на Благоевград и региона !!!

www.facebook.com/BlagoevgradskaVEST

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук