Евгени Минчев: Да скъсаме всички на матурата по политика

0
1267

Какво допринесе за каузата на Слави гаврата с президента?!

Не знам откъде да за­почна, но със сигур­ност знам, че ще свър­ша. Толкова съм потентен от ситуации и от попържни, от политически секс до скъсва­не, чак до скъсване на президентската снимка.655-402-evgeni-minchev

Мен ако питате, всички тряб­ва да бъдат скъсани на матура по политически знания и науки, да бъдат скъсани от бой и закачки, задето от толкова политика все скъсани ходим. Скъсването в България е широкообхватна и дълбокомис­лена дума. Скъсваме се от ра­бота. Или скъсаха ни г…за от каквото се сетите. Българинът все има нужда от закърпване, ако се следи внимателно тънката, вечно скъсана нишка на изразяване и чувстване. И ето, Слави, телевизионен во­дач на народопсихологията, духовен и духовит пастир на нацията, високият престол на стадионната култура, патриарх на шоуто, скъсва от джумбуш президентската личност.

Скъсва дори буквално снимката на един симпати­чен и мога да кажа, дори подходящ президент. Раз­бира се, за други времена и друга нация, за друг хвалител и критик. Докато на­цията, видите ли, си скъсва д…то от работа, от жега, от увеличени билети за град­ския транспорт, Трифонов къса на поразия поразения и без това образ, който ще освободи прези­дентския трон. Войната на троновете обаче се превръ­ща във война на тролове, където единственият трол е онзи, високият, който не иска да стане по-нисък от тревата, когато е необхо­димо. А днес е необходимо повече от всякога да напра­вим онова, за което призо­ва Живков: при-зе-мя-ва-не.2_963

Ако дори референдумът на Слави е полезен, под­ходящ, навременен, човекополезен, то какво ще до­принесе за каузата късането на чужда физиономия? Коя тогава е твоята? Мъдреците казват, че тихо казаното се чува много по-надалеч от изкрещяното. Да използваш мегафона на ефира за кауза, която веро­ятно масажира само теб, да надуваш тромпета на една превъзбуденост, да късаш чуждите снимки, вероятно е казус за диагностициране.

От друга страна, извън политическия тиган, следва да опитомим уважението си. Защото агресията води до тъмни бездни и гробове, до хапчета и инжекции. Президентската институция не свършва с г-н Плевнелиев и опазването на честта й е важно за всеки, който би искал да я обитава за следващия етап. Който и да е. Глас народен, глас Божи. Но не и глас от пустиня.

Не помня Джей Лено да е провеждал собствена по­литическа кампания в шоу­то си, нито пък Летерман. Дали пък са късали снимки на Рейгън или на Клинтън?! Не вярвам. Има нещо, което се нарича морал и той е последната затворена врата преди падението. Тук вратите са широко отворени, но зад тях зее бездна. Въпрос на дати и високи етажи е кога някой ще полети надолу. Президентската институция ще я има, човека със скъсаната снимка – също. Да напълниш стадион е едно, да напълниш гладите със смисъл е съвсем друго. Аз вярвам във второто, за­това и съм възмутен. Дори и след този случай няма да скъсам снимката на Слави. Ще скъсам с него оконча­телно. Късам с шоуто му, което накара някои хора да се почувстват унизени и по­дигравани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук