Европа и светът се давят в кокаин

0
555

Глобалното производство на кокаин достигна рекордни нива с възстановяването на търсенето след Ковид локдауните, сочи нов доклад, цитиран от Би Би Си.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността съобщи, че отглеждането на кока се е увеличило с 35% между 2021 и 2022 г. до рекордни нива.

Разкритията предполагат още съществуването на нови хъбове за трафик в Западна и Централна Африка.

Европа и Северна Америка са най-големите пазари за кокаин, следвани от Южна и Централна Америка и Карибите.

Транзитирането

Глобалният доклад за кокаина изтъква още, че производството се увеличава в резултат на експанзията в отглеждането на кока, както и на подобренията в превръщането на коката в кокаин на прах.

Той алармира също, че трафикантите ползват дори международни пощенски услуги, за да пратят наркотиците на потребителите.

И докато в доклада се казва, че пазарите в Африка и Азия са „все още ограничени“, шефката на службата в ООН Гада Уали предупреждава, че потенциалът за разширяване на този пазар е опасна реалност.

„От 2019 г. ролята на Африка, по-специално Западна и Централна, като транзитна зона за пазарите в Европа се е увеличила значително“.Данните за конфискациите показват това.

„Както общото конфискувано количество в Африка, така и броят на големите конфискации достигнаха рекордни нива през 2021 г.“, сочи докладът.

В него се казва още, че COVID-19 е имал „разрушителен“ ефект върху наркопазара и търсенето на кокаин е намаляло със затварянето на нощните клубове и барове по време на пандемията.

„Но най-новите данни показват, че този спад е имал малко влияние върху дългосрочната тенденция. Глобалните доставки на кокаин са на рекордни нива“.

Залавянето

Залавянето на пратки обаче също се е увеличило, дори с по-голямо темпо от ръста на производството.

Колумбия все още доминира в маршрутите за трафик, въпреки че пътищата към Европа са еволюирали.

Мексикански и балкански престъпни групи са се приближили до центъра на производството, за да получат достъп до доставките.

Употребата на крек е във възходяща тенденция в няколко западноевропейски страни, включително Обединеното кралство, Белгия, Франция и Испания.

В Украйна пазарът се разширявал, но след инвазията на Русия търсенето е паднало драстично.

Напоследък се увеличават заловените количества от Еквадор.

Скоро бяха конфискувани близо 4 тона кокаин в страната, предназначен за изпращане в Сиера Леоне, съобщи еквадорската полиция, цитирана от Франс прес.

Дрогата, открита от полицейско куче, била укрита в контейнер с рибни консерви за износ.

Разположен между Колумбия и Перу, които са основните производители на кокаин, Еквадор иззе през 2021 г. рекордните 210 тона наркотици, предназначени за Европа, най-вече кокаин. През 2022 г. бяха конфискувани още 220 тона.

Входът

Нидерландският град Ротердам – най-голямото пристанище в Европа, се „дави в кокаин“. Думите са на кмета на града Ахмед Абуталеб, цитирани от АФП.

Северният нидерландски град е една от двете основни входни точки за вкарване на кокаин в Европа заедно с белгийския Антверпен.

Двете пристанища са използвани редовно и от разбития през миналия месец „суперкартел“, опериращ от Дубай, за който се казва, че е отговорен за вноса на една трета от кокаина в Европа.

В началото на ноември миналата година митнически служители от Ротердам засякоха пратка от 2814 кг кокаин, скрита в товар със замразени калмари в контейнер от Еквадор.

Оценките на нидерландската прокуратура са, че наркотикът може да достигне стойност от над 210 млн. евро, след като попадне на улицата.

Само през 2021 г. в Ротердам са били заловени близо 70 тона кокаин – абсолютен рекорд до този момент. За сравнение, това е с около 74% повече спрямо заловените количества от 2020 г

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук