Европейския съюз няма прошка! Съдбовно решение за Гражданска отговорност, което засяга всеки български шофьор

0
1093

Гражданите на ЕС са длъжни да плащат застраховка „Гражданска отговорност“ дори и за возила, които не се използват и са паркирани на техен собствен терен. Това произлиза от отговор на Съда на Европейския съюз на преюдициално запитване от Върховния съд на Португалия, пише „Телеграф“

Запитването е във връзка с пътнотранспортно произшествие, при което загиват трима души. На 18 ноември 2006 г. синът на португалската гражданка Алина Антониа Жулиана без знанието или разрешението ѝ взема ключовете на автомобила ѝ от шкад, намиращ се в спалнята ѝ, и изкарва автомобила от двора.

Към този момент Жулиана е спряла да използва автомобила по здравословни причини и не е плащала „Гражданска отговорност“.

На следващия ден синът ѝ губи контрол върху автомобиила, докато го управлява по обществен път. В резултат на произшествието загиват той и двама пътници. Поради липсата на застраховка Гаранционният фонд на Португалия изплаща обезщетение за вреди на роднините на другите двама загинали.

Фондът предявява регресен иск срещу Жулиана в качеството ѝ на собственик на автомобила и срещу дъщерята на починалия водач за обезщетението, което вече е платил заедно с лихвите. На първа инстанция съдът уважава иска. След обжалване Апелатиивният съд обаче го отхвърля с твърдението, че Жулиана не е имала задължение да плаща „Гражданска отговорност“. След поредно обжалване Върховният съд спира делото и задава въпросите до Съда на ЕС.

Задължението за сключване на застраховка „Гражданска отговорност“ се отнася и до положения, при които по желание на собственика превозното средство е спряно от движение в частен имот и е извън обществените пътища, но не е прекратена регистрацията му по законоустановения начин, отговаря Съда.

В отговора си той допълва и че всеки Гаранционен фонд има право на регресен иска за вреди, причинени от автомобил без застраховка, не само срещу шофьора, а и срещу собственика на автомобила.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук