Европейско бягане за ученици стимулира любов към спорта в София (СНИМКИ)

0
3764

Европейско бягане за ученици „RUN4EU“ стимулира любовта към спорта у децата и младежите на София. Първото безплатно щафетно бягане за ученици и училищни отбори „RUN4EU“ ще се проведе на 13 май 2018 г. в столицата в рамките на честванията на Деня на Европа.

По данни на „Евробарометър“ от декември 2017 г., 78% от хората у нас никога не спортуват, а затлъстяването при младежите се е повишило с две третимежду 2006 и 2014 г., достигайки до 20%.

Основната цел е чрез бягане и активен начин на живот да се преодолеят част от проблемите, произтичащи отобездвижването и нездравословния начин на живот сред учениците.

Участието е с отворена регистрация за ученици и училищни отбори и с възможност за избор от четири различни дисциплини: 4х5 км училищна отборна щафета, бягане на 5 км, на 10 км, както и предизвикателен полумаратон (21,1 км). И четирите състезания са безплатни, като е необходима единствено регистрация на уебсайта.

„Бягането е едно от основните средства за развиване и усъвършенстване на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата система. Всички знаем за част сериозните проблеми, породени от липсата на достатъчно спорт – затлъстяването, гръбначните изкривявания и др. Бягането е най-естественото и най-лесно приложимо движение за децата и едно от възможните решения на проблемите с обездвижването“, коментира треньорът Магдалена Христова, която подготовя ученици за състезанието.

Според Бойко Благоев, ръководител на отдел „Комуникации“ в Представителството на Европейската комисия в България, застоялият начин на живот и липсата на физическа активност са реалност за голям процент от гражданите на Европейския съюз и особено за българите, които са в челни позиции на негативната класация.

„Като Европейска столица на спорта за 2018 година София има водеща роля в усилията за насърчаване на активния начин на живот и сме щастливи, че инициативата „RUN4EU“ ще бъде едно от събитията, които ще се опитат да привлекат повече млади хора към активния спорт. Целта ни е да привлечем колкото се може повече участници, за което разчитаме и на активната ангажираност на училищата и учителите, които могат да разпространят информация за инициативата, както и да насърчават физическата активност и след провеждането на състезанието„, коментира Благоев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук