Евроскептичка ли е британската кралица?

0
1313

Британски вестници влязоха в спора дали 89-годишната кралица Елизабет Втора е евроскептичка. Най-напред вестникът „Сън“ написа, че тя изразила своите евроскептични разбирания по време на обяд с бившия британски вицепремиер Ник Клег в двореца Уиндзор.

Тя е заявила, че „Европа се движи в грешна посока” и е порицала проевропейски настроения либералдемократ Ник Клег. Публикацията обаче бе опровергана от вестник „Дейли мейл Изданието публикува мнението на самия Ник Клег, който заяви, че няма спомен за такъв разговор и се въздържа от коментар на „подобни безсмислици”.

В извънредно съобщение Бъкингамския дворец отрече опитите за обвързване на кралицата с Brexit (британското напускане на ЕС) и с настроенията по повод предстоящия референдум за британското членство в ЕС. „През всичките 63 години на трона кралицата е политически неутрална и Бъкингамския дворец няма да коментира фалшиви, анонимно произхождащи изявления”, се казва в официалния коментар.

Въпреки това очаква се мнозина хора да бъдат заинтригувани от предположението, че кралицата симпатизира на евроскептицизма. Нейната намеса по време на шотландския референдум за независимост през септември 2014 година се оказа „експлозивно“. Тя предупреди след църковна служба в неделя, че британските избиратели трябва да „мислят много внимателно“, преди да вземат решение дали да станат независими.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук