Евтаназията е единствената възможна мярка в ситуацията с чумата, обяснява шефът на БАБХ

0
1818

Умъртвяването на животните заради риска от чума е единствената възможна мярка при създалата се ситуация. Липсата на комуникация със стопаните е нарочно търсен ефект с цел да няма укриване на добитък. Това заяви пред bTV директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев.

Илиев категорично отхвърли твърденията и обвиненията, че той е разпоредил масовата евтаназия преди да станат готови резултатите от взетите от животните проби. „Нашето изследване е на 19 юни. Изпращаме същата проба в референтна лаборатория и на 23 юни получаваме потвърждение. На 25 юни е издадена заповед“, посочи той.

Илиев коментира и ръководството на БАБХ за справяне в подобни случаи, което е издадено само преди няколко месеца и което към момента не се прилага. По думите му документът е написан за случаи, в които няма такъв голям риск от разпространение на вируса и практическото ръководство в конкретната ситуация не е състоятелно.

От думите на шефа на БАБХ стана ясно и че карантината никъде не се прилага като мярка за борба със зарази, въпреки че карантината присъства като метод в практическото ръководство на агенцията.

Дамян Илиев също така обясни, че действията на БАБХ са в абсолютен синхрон с европейския орган по безопасността на храните. „Смятам, че може би спасяваме бизнес за над 1 млрд. Създаваме впечатление, че на агенцията може да се вярва от всички, които търгуват с България„, заяви той.

Илиев обясни и че при налагането на толкова крайни мерки като евтаназията на хиляди глави добитък има практика стопаните да не се уведомяват, за да не започнат да крият животните си и по този начин да прехвърлят заразата. „Вчера заловихме животни, изнасяни в багажници, застрашена е сигурността на страната“, посочи още шефа на БАБХ.

Стана ясно и че министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов не е искал оставката на Илиев. „Аз смятам, че трябва да си върша професионално работата. Ако бъда спиран да си върша работата, ще си я дам“, коментира Илиев.

Днес в България пристига експертна комисия от Главната дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE) на Европейската комисия. Дирекцията отговаря за здравеопазването на животните, а специалната комисия към дирекцията трябва да провери как българските ветеринарни власти спазват европейските регламенти за справяне със заразните заболявания при животните. Комисията към SANTE идва по покана на Илиев във връзка с огнищата на чума по дребния рогат добитък.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук