Единият взломаджия на банкомат избягал от полицията

0
22232

Само единият извършител на кражбата от банкомата в Пловдив е арестуван. Другият мъж е избягал извън страната. Това заяви главният секретар на МВР Младен Маринов на извънреден брифинг, предаде „24часа“. Двамата мъже са влезли в България на 17 юни и са пребивавали във Варна, Бургас и София.

Припомняме, чеграбежът стана на 7 юли в ранните часове на деня. Взривеното устройство се намира до пазара в жилищния квартал „Тракия“ до хлебозавода.

Те мигрират, обират бързо и напускат. Това ги прави трудни за задържане. Действат конспиративно, използвайки автомобил с крадени номера“, акцентира Маринов.

Млад мъж от Молдова и негов съучастник са взломаджиите на пловдивския банкомат. 22-годишният молдовец и 25-годишният му съучастник  са задигнали общо е 215 хил. лв. От крупната сума възстановени са само 88 хил. лв., останалите пари липсват.

Бандитът е спипан в бургаския квартал „Славейков“. Апашите са опитвали да закарат колата си на автомивка. В колатапътувало и момиче от Молдова. Тя обаче не е участвала в кражбата.

По думите наМладенов стана ясно, че двамата мъже имат отношение към опита за обир на банкомат в столичния квартал „Люлин“. Автомобилът и в двата случая е един и същ, посочи главсекът.

Разследващите са успели да идентифицират бандитите благодарение на изграденото видеонаблюдение в Бургас, Пловдив и София. „Немалка част от парите са възстановени, другите са сменени в чейндж бюра, доста банкноти са обгорени при взрива„, допълни наблюдаващият прокурор Румяна Калеева.

Главният комисар Христо Терзийски пък заяви, че арестуваният молдовец е криминално проявен. Той има регистрации за кражби в родината си.

„Групата е имала афинитет към банкомати“, посочи Терзийски. По думите му Пловдив е лесен за плячка, тъй като имал достъп до магистрала.

Шефът на полицията в Пловдив Атанас Илков обясни, че автомобилът, с който са се движили е с крадени номера. „Чрез камерите установихме автомобила с крадените номера, с който са се движили молдовците. Табелите са били отнети същата вечер в близост до банков клон в „Тракия“, информира Илков.

Заловеният е в ареста за 72 часа и предстои в петък да бъде искано от съда мярката да бъде удължена за постоянно.

Припомняме, че последният случай на взривен банкомат бе преди два дни – на 5 юли на професионалния празник на националната полиция към 4 часа сутринта в столичния кв. „Люлин“ бе взривено устройство.

По този повод вътрешният министър заяви: „Имам чувството, че е знак“, коментира Радев и изтъкна, че дори парите не са взети. Той допълни: „видят ли празник – правят нещо“ и определи вломителите като некомпетентни.

Припомняме, че взломяването на банкомати стана често срещано явление у нас. В началото на годината банкомат беше взривен в Сепарева баня. За взрива е отговорна престъпната група, която МВР установи по-рано.

Припомняме, че тогава един човек беше задържан, а трима успяха да избягат и все още сеиздирват.

Банкомат беше взривен и в столичния квартал „Дружба“. 100 хил. лв. пък бяха откраднати от устройство Плевен.

Не отдавна бяха взломени банкомати в столичните кв. „Банкя“, кв. „Левски“ и в с. Баня. Тогава вътрешният министър Валентин Радев отчете общо 5 разбити банкомата за 2017 г. С последните две престъпления, разбитите банкомати за изминалата година стават 9.

За миналогодишните случаи министър Радев говореше, че нямат общо един с друг. Групите, според него, не са организирани, а са спорадични.

Припомняме, че обратна теза изказа говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова при предишен случай на разбит банкомат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук