Едно от всеки три сирийски деца познава единствено войната

0
1321

Приблизително 3,7 млн. сирийски деца или едно на всеки три деца са родени в най-кървавия конфликт на 21-ви век и не познават нищо друго, освен войната.

Това показва доклад на Детския фонд на ООН – УНИЦЕФ, който включва в това число 306 000 сирийчета, родени в изгнание.

По данни на УНИЦЕФ около 8,4 млн. сирийски деца – повече от 80% от населението до 18 г. – са засегнати от конфликта или директно се сблъскват с болката от загубата на близки и лишенията.

„3,7 млн. сирийски деца са родени от началото на конфликта. Целият им живот е в кръв и те не познават нищо друго, освен война, насилие, трудности и несигурност”, посочва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

За изготвянето на доклада е използвана информация от 1500 престъпления, извършени срещу деца през миналата година. Повече от 60% от тези нарушения са убийства или наранявания при експлозии или употреба на оръжие.

Според ООН, в страната през последната година са убити 400 деца, една трета от тях в училище, на път за училище или на връщане към дома след часове. Ситуацията с образованието в Сирия е катастрофално – общо 2,1 млн. деца в страната и 700 000 сирийчета всъседните държавине ходят на училище.

„В Сирия насилието се е превърнало в норма – то е проникнало в къщи, в училищата, в болниците, парковете, детските площадки и дори в местата за поклонение”, заяви регионалния директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка Питър Салама.

Близо 7 милиона деца живеят в бедност, която превръща детството им в непрекъснато страдание заради загуба на близки и лишения, посочи още Салама.

УНИЦЕФ подчерта, че последиците от конфликта за съседните на Сирия страни рязко са се увеличили. Днес те са дали подслон на 4,8 сирийски бежанци, което е 10 пъти повече, отколкото през 2012 г. Половината от тях са деца.

УНИЦЕФ обръща внимание и на широко разпространеното използване на деца в сблъсъците, което е грубо нарушение на международното право. В ранните етапи на конфликта, повечето от децата, участващи в кръвопролитията, са момчета на възраст 15-17 години.

„От 2014 г. всички страни в конфликта са вербували деца в много по-ранна възраст, дори седем годишни – и често без съгласието на техните родители”, се казва в доклада.

УНИЦЕФ призовава световната общност да предприеме редица важни стъпки, за да спаси „изгубеното поколение“ на сирийските деца. Както се подчертава в доклада, международната общност трябва да сложи край на нарушенията на правата на човека в Сирия, да вдигне блокадите и да подобри положението с хуманитарния достъп, както и да окаже психологическа подкрепа на децата. Трябва да се осигури 1,4 млрд. долара за образователни програми през 2016 г./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук