Екатерина Захариева: Твърдо сме в НАТО (СНИМКИ)

0
380

Политическата подкрепа на България за НАТО твърдо не се променя. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер, която е на работно посещение в София.

Междувременно в НДК се провежда неформална среща на военните министри на страните от ЕС. В началото на срещата се включи и премиерът Бойко Борисов.

Захариева и Готемюлер обсъдиха политиката на „Отворени врати“ на Северноатлантическия алианс и евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани.

Готемюлер даде изключително висока оценка за сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония, който е дал положителен пример за всички страни от региона.

„Тази тема беше високо в дневния ред на министрите на външните работи от НАТО през април и България очаква тя да остане приоритетна по време на срещата на върха на НАТО през юли“, заяви Захариева.

Тя посочи, че в контекста на сътрудничеството между НАТО и ЕС е особено важно двете организации да се изправят заедно и да предприемат бързи мерки срещу хибридните заплахи.

Българският първи дипломат припомни, че България прие в съответствие с решенията от Уелс да увеличи до 2% от БВП разходите си за отбрана. Според Захариева, има над 100 милиона допълнителни лева за заплати на българските военнослужещи.

Силно оценяваме всичко това„, отвърна Готемюлер и посочи, че при срещите си за по-малко от 24 часа в София е усетила силната подкрепа на България за НАТО.

Припомняме, ден преди в страната ни да пристигне заместник генералният секретар на Алианса зам.-председателят на 44-то народно събрание и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки се обяви за референдум дали да оставаме в НАТО.

В отговор на неговото изявление представители на изпълнителната и законодателната власт обявиха подкрепата си за членството ни в НАТО. Президентът Румен Радев, който беше командир на ВВС преди да бъде избран заяви, че приел думите на Марешки като шега.Изображение 354658

Изображение 354659

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук