Екипи на АПИ, ИА „Автомобилна администрация“ и пътноподдържащите фирми ще подпомагат органите на МВР в регулиране на трафика през почивните дни по пътищата в страната

0
637

Във връзка с предстоящите празници и очакваното засилено движение екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“, пътноподдържащите фирми, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще подпомагат „Пътна“ и „Охранителна полиция“ в регулирането на трафика по пътищата на страната.

700 служители на АПИ ще бъдат дежурни по празниците. 75 екипа на агенцията ще бъдат разположени по републиканската пътна мрежа, за да съдействат за ограничаване движението на тежкотоварни автомобили в часовете, когато това е забранено. 50 екипа на „Пътна полиция“ и „Охранителна полиция“ ще са ангажирани с тази задача. Още 200 ще регулират трафика на възлови места в страната.

Движението на тежкотоварни моторни превозни средства над 12 тона ще бъде ограничавано по автомагистралите и натоварените пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София – Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

На 23 декември – сряда, последният работен ден преди четирите почивни дни за Коледа, и на 30 декември – сряда, последният работен ден за 2015 г. и преди четирите почивни дни за Нова година, между 16 ч. и 21 ч., ще бъде ограничено движението на МПС над 12 т по следните участъци от републиканската пътна мрежа:

Автомагистралите;
път I-1 Видин – Ботевград;
път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;
път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
път I-5 Русе – Велико Търново;
път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;
път I-9 Дуранкулак – Варна – Бургас;
път II-18 Околовръстен път София;
път II-19 Симитли – Гоце Делчев;
път II-86 Пловдив – Смолян;
път II-99 Бургас – Царево.

Същата организация в движението ще бъде въведена и в последния ден от почивните празнични дни – съответно 27 декември 2015 г. /неделя/ и 3 януари 2016 г. /неделя/ от 14 ч. до 21 ч.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За повишаване безопасността на движение при засиления трафик през Владая в последните работни дни преди празниците – на 23 декември и на 30 декември от 12:00 ч. до 16:30 ч., ще има две ленти за движение в посока София – Перник на път I-1 (Е-79). Временната организация на движението ще е от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 /бензиностанция „Петрол“/. На 24 декември и на 31 декември от 8.00 ч. до 14 ч. в същия участък отново ще има по две ленти за движение в посока София – Перник.

В края на четирите почивни дни около Нова година – на 3 януари 2016 г., от 10:00 ч. до 16:30 ч. ще има две ленти в посока Перник – София на път І-1 /Е79/ от км 278+910 до км 282+038 – след бензиностанция „Лукойл“ до пункта на „Пътна полиция“ при Владая. По усмотрение на органите на „Пътна полиция“ тази организация на движение може да бъде удължена до 18 часа на същия ден с цел пристигащите в столицата шофьори да могат да пътуват по-удобно и безопасно.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път – път II-18 от км 0+780 до км 6+308,17, е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация.

Всички областни дирекции на Министерството на вътрешните работи ще осигурят максимален брой екипи и служители. 1150 пожарникари и спасители ще бъдат денонощно на разположение в 215 точки на страната с готовност да се намесят в критични ситуации. Те са оборудвани със 161 специализирани автомобила и 6 тежки машини за извличане на аварирали автомобили

Екипите на полицията ще подпомагат организацията на движение с цел облекчаване на трафика на 29 и 30 декември 2015 г. и на 3 януари 2016 г. Контрол от тяхна страна ще бъде осъществяван през останалите от почивните дни.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища и предава информация за инциденти на тел. 112 към Спешна помощ.

BG-Map

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук