ЕКСКЛУЗИВНО! Валери Симеонов : Борисов е авторитет, ще е полезен президент

0
1385

Валери Симеонов e председател на НФСБ, който заедно с ВМРО и „Атака“ издигна кандидатпрезидентската двойка Красимир Каракачанов – Явор Нотев. Идеолог е на Изборния кодекс, приет от Народното събрание, който прави гласуването задължително.

Неговата формация в рамките на Патриотичния франт стои зад декларацията, която крепи кабинета „Борисов 2”. Той е от инициаторите за издигане на ограда срещу мигрантската вълна.

Завършил е електроинженерство във ВМИ – София. Трудовата му биография е свързана с обекти на „Трансстрой”, летище Бургас. Три години плава с траулери на „Океански риболов”. Синдикален лидер е на КТ „Подкрепа” и един от основателите на СДС – Бургас. Заедно с Волен Сидеров е от създателите на „Атака”. След разрива между двамата негова е телевизия СКАТ. 

– Г-н Симеонов, НФСБ, ВМРО и „Атака“ първи обявихте двойката си за президентските избори. Каква е цената на този политически компромис и докъде във времето и стратегически се проектира този формат?

– В по-тясно партиен план има естествено определени компромиси, които бяха направени основно между нас и „Атака“. Като цяло, трите партии сме патриотично и националистически ориентирани и издигаме интересите на страната над всички други интереси. Имаме да съгласуваме още неща във връзка с отношението ни към Русия. Както знаете, то при „Атака“ е малко фаворизирано и приоритетно. При нас е точно обратното. Но мисля, че когато се търси компромис в интерес на родината, доказахме, че може да се постигне съгласие. И щом успяхме да издигнем обща кандидатура, това показва, че ще успеем да решим и другите въпроси.

– В рамките само на тази кампания ли се фокусирте като формация, или имате по-дългосрочни цели?

– За разлика от останалите политици, които разбират от всичко, всичко знаят и винаги са категорични по всички въпроси, аз не съм категоричен. За нас тази кампания и тези избори ще покажат можем ли да работим заедно.

– Какво противопоставихте на личното си его, за да си подадете ръце със Сидеров след острия конфликт, в който бяхте?

– Аз нямам кой знае какво лично его. А доколкото го имам, му противопоставих това, което е полезно за България, нейните приоритети.

– Тръпнете ли в очакване да чуете кандидатурата на ГЕРБ и има ли значение за вас кое ще е името, излъчено от тази партия?

– Сагата с излъчването кандидат на ГЕРБ вече ми е безразлична. Доста блудкава и безинтересна пиеса разиграва ГЕРБ.

– Може ли Бойко Борисов да бъде спокоен за изхода на битката за „Дондуков“ 2 особено след разрива между БСП и АБВ и фрагментирането на лявото?

– Ще питате Борисов. Той трябва да ви отговори на този въпрос. Аз обаче с напредването на времето ставам все по-спокоен.

– Може ли лично Борисов да е кандидатът на ГЕРБ?

– Мисля, че безспорно това би бил най-добрият ход на ГЕРБ. В голяма степен това би бил доста успешен ход и за България, с оглед на нарасналия външнополитически рейтинг и авторитет на Борисов, с оглед на посредничеството, което той осъществява напоследък. С оглед на това, че има лични познанства вече, и с оглед на това, че ако не е той, новият президент ще трябва тепърва да изгражда подобни контакти. Защото и глобалният свят се движи от същите взаимоотношения. Колкото и да звучи абсурдно, личните отношения предопределят и глобалните политически процеси. От тази гледна точка добре би било Борисов да е президент. Но ако иска да експериментира с някой друг, ние сме насреща, за да му покажем, че ще сбърка.

– Какво според вас не успяха да поделят Нинова и Първанов, ген. Радев не се ли вписва в идеята за кандидат, който е патриот и мъж на честта и достойнството?

– Не е етично да коментирам взаимоотношенията на други политически сили. Не ме интересуват техните вътрешни проблеми и какво мерили, и какво не могли да премерят. Факт е сривът в подкрепата на т.нар. леви партии. С милионите, които те имат, не са никакви леви партии. Факт при тях е липсата на каквато и да било идеология. Факт е липсата на каквато и да било стратегия в главата и на Нинова, и на Първанов. Факт е огромното им желание за изява на личните им амбиции. Какъв генерал е Радев, за каква чест и достойнство ми говорите? Той е абсолютна номенклатура. И затова е карикатура. Той е един кариерист и затова не е по-различен от Жорж Ганчев и Николай Бареков. След пошлите снимки – нареден с чуждите деца, и с поведението си спрямо жената, с която живее, за мен той е ясен.

– Ако правилно ви разбирам, може би е права Татяна Дончева в твърденията си, че зад кандидатурата на Радев надничат олигархични кръгове и оръжейни лобита?

– Не мога да се съглася с Дончева, тя първо да види себе си откъде е и каква е. С какво самочувствие тази лелка тръгва да се кандидатира за президент, като няма в главата си грам идеология и т.нар. й движение е кухо.

– Радев, Калфин или Дончева са по-приемливи за вас противници или действително сериозният ви опонент ще е ГЕРБ? Какво ще е отношението на вашия формат към тях, ако се стигне до балотаж?

– Естествено, че благодаря на тия, дето ги издигнаха тримата, които ги изредихте. Макар че те се самоиздигнаха повечето. Тяхното присъствие само вдига качеството на нашите кандидати. На балотаж ГЕРБ ще ги пукаме като мачета в дърво.

– Какъв е капацитетът на Трайчо Трайков – веднъж изгонен от Борисов министър, а сега плахо подкрепян дори от СДС на Лукарски кандидат за държавен глава?

– Тази кампания се насища все повече с комедийни и карикатурни образи.

– Действително ли е възможно да видим Ахмед Доган в ролята на претендент за баща на нацията, доколко изборите зависят от ДПС и как да разчетем срещата на Карадайъ с Калфин?

– Политическите аутсайдери, губещите се опитват да се стимулират взаимно. Само че сборът на две нули пак е нула. Как може Доган – злодеят на нацията, да е баща на нацията? ДПС е едно добре структурирано мафиотско формирование. Те не са партия. Там няма идеология, няма и религия. Всичко това е параван. Истината е, че там са една шайка мафиоти, които са се обединили в общия си интерес да грабят държавата.

– От същата парадигма ли е Лютви Местан като лидер на новата партия ДОСТ?

– Да, той е от същия ред. Все едно да спорите дали Лъки Лучано и Ал Капоне могат да бъдат бащи на нацията и обединители.

– Вие подхванахте темата за екзотиката в тези избори. Жорж Ганчев, Митьо Пищова, Марешки, Владо Кузов не са ли имена, чиято роля е да отклоняват вниманието на избирателя и да разсейват гласове?

– Естествено, че те са мюрета. Нали се сещате, че има страх от нарастващия авторитет и подкрепа за патриотичните сили. Затова се вадят фигури, които евентуално да отклонят, заблудят и подведат избирателите. Затова се вадят всички, които изброихте. Включително и Велизар Енчев, който е несъстоятелен политик, който влезе с бюлетината и парите на Патриотичния фронт и сега няма морала да напусне парламента. Тоя също го изкараха, дадоха му пари и го пуснаха да се състезава, за да отклонява. Всички тия, за които говорим, участват с парите на БСП и на левите олигарси. Да не мислите, че случайно е издигнат и Александър Каракачанов, чиято фамилия съвпада с тази на Красимир Каракачанов? Това са номера, които ги гледаме 25 години.

– Номер ли е кандидатирането на Пламен Орешарски?

– Тази кандидатура е доста нелепа. Той е изцяло провален политик и не знам с какво самочувствие тръгва на поредния експеримент. Той е човек, който не е безспорен експерт, но за сметка на това, неистово иска да се върне в политиката. Не мога да гадая дали зад него стоят ДПС или Станишев, пък и какво значение има.

– Този подход срещу вас обаче не работи ли повече в полза на ГЕРБ?

– Работи против нас в полза на всички, които биха искали да намалят влиянието на патриотичните сили. Това обаче няма да им помогне.

– Вие сте автор на новия Изборен кодекс. Какво ще се случи, ако мнозинството от задължително гласуващите българи предпочетат графата „не подкрепям никого“?

– Нищо няма да се случи. Просто ще изразят волята си по този начин и това ще е нежелание да променят живота си.

– 160-те милиона, които Бойко Борисов осигури за България, означават ли, че ще осеем държавата с нови бежански лагери?

– Тези 160 млн. са факт, а не повод за клевети. Всички, които лъжат, че тези пари са за бежански лагери, са врагове на България. 80 процента отиват за технически съоръжения за подпомагане охраната на границата. Окей, няма да бъдат за самата ограда, ама тази ограда трябва да се насити с електроника, датчици и камери.

– Какво следва за обикновения българин от плащанията по централата „Белене“ и няма ли да ни санкционира ЕК, защото държавата подпомага финансово междуфирмени търговски отношения?

– Не, ЕК няма да ни санкционира, защото комисията не е софтуер на компютър, който събира две плюс две и изплюва отговор четири. Това са хора, които много добре познават състоянието на взаимоотношенията на енергийната зависимост на България от Русия. Българският народ най-сетне трябва да си отвори очичките и да види, че най-големите злини за България идват винаги, когато БСП, болшевишката партия, е била на власт. Защото в момента плащаме дългове, в които са ни вкарали брокери, които са прибрали комисионите си. И при това плащане пак ще вземат комисионите си. И това е кръгът, който обслужваше точно енергийната мафия. Този кръг е тясно свързан с ръководството на БСП към тогавашния момент – 2006 г. Т.нар. голям енергиен шлем с огромните зависимости по трите кретенски проекта, от които печелеха само руснаците и техните комисионери лакеи в България, стана с активните действия на президента Първанов, с прякото участие на енергийните министри Румен Овчаров, който, странно защо, още държи златната акция в „Лукойл“, и Петър Димитров. И тук трябва да бъде питан премиерът Борисов докога ще играе тази двойна игра с БСП?/ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук