ЕКСКЛУЗИВНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Журналиста Тодор Стефанов: Какво ще правим след като убиецът на Алекс влезе в затвора? Когато се появи следващият убиец? Което ще бъде много скоро. Какво ще правим, ако не е ром? Кого ще обвиним? Какво ще стане, ако и той влезе в затвора и след него се появи нов престъпник?

9
14078

Алекс почина.

Кое ни потресе повече – неговата смърт или нейният причинител? И могат ли изобщо да се разделят?

Защо ви питам?

Защото призивите за мъст и клетвите по адрес на циганите отново са на мода. Защото долавям извратено облекчение от факта, че причинителят на поредната детска смърт у нас, този път е циганин!

Как така циганите станаха най-големият ни проблем, когато всеки месец в някое българско училище ставаме свидетели на побои и убийства между български деца.

Бързо забравяме или забравяме удобно?

Не защитавам ромите! Те си имат БХК. Нападам вас.

Защото в инерцията от сочене на виновници и търсене на зловещо отмъщение пропускаме най-същественото – не кой е виновен, а кой е отговорен, не какво да е наказанието, а какво да е решението на проблема и най-вече – какъв точно е проблемът?

Циганите са гето. Хората във всяко едно гето са бедни, агресивни, криминални и без образование. Навсякъде по света гетата са проблем за цивилизованото население. На много места това са хора, които не подлежат на интеграция и облагородяване, превъзпитаване и прочие.

У нас, обаче, ние сме не по-малък проблем един за друг. И е жалко, че не виждаме как агресията, която прелива от нас, се попива от децата ни. И нашите закани за саморазправа и възмездие са техните действия. Никой не предлага решение, не видях никой да задълбочи мисленето си.

Наказание за убиеца! Разбира се. Но какво следва?!

Това, което се случи с Алекс не е частен случай. Тенденция е. И не всеки път има намесен ром. Но всеки път имаме младежи, които си причиняват необратимото без ясна причина.

Затвор за убиеца. Да.

Но не искате ли, не търсите ли, все пак и решение на проблема?

Струва ми се, че го търсите на много лесно и далечно място.

Защото…

Какво ще правим след като убиецът на Алекс влезе в затвора? Когато се появи следващият убиец? Което ще бъде много скоро. Какво ще правим, ако не е ром? Кого ще обвиним? Какво ще стане, ако и той влезе в затвора и след него се появи нов престъпник?

Нещо у нас произвежда жестоки деца, деца-убийци. И докато търсим на грешното място, ще намираме единствено следващите трагедии/Лентата.com.

9 КОМЕНТАРИ

  1. Ама разбира се….., България е единственото място във вселената, на което се случват убийства и има агрсивни младежи и много ясно, че всики граждани са виновни, че кой друг?? Виновни сме, винаги за всичко, всички!!!

  2. Когато цигани, въоръжени с пръти, винкели и арматурно желязо две седмици вилнееха в кв. Красна поляна и викаха : „Смърт на българите“, Богомил Бонев не прати полицията. Извади Цветелин Кънчев от затвора, да преговаря с тях. Сега виждате какво става на мирен протест в Асеновград. Т.е. няма реципрочност. И това не защото българите са малцинство. Обратното. И няма правосъдие. Има криворазбрана либерална демокрация. Не децата ни са лошо възпитани, а обществото. Но на Вас тежи отговорността за възпитание на обществото. Също. „Четвърта власт“. И не я размивайте върху всички родители. Удобно. А децата са само жертва. Винаги първата. И най-лесната.

  3. За какви младежи говори автора на статията? Подсъдимият за убийството на Алекс е на 32 години, много отдавна не е младеж. Хайде пак 6 без 5-а как може всички други етноси в тази Република България да работят, да плащат данъци, да пращат децата си на училище, а циганите не могат?!?След като не се прилага закона и не се наказват престъпленията им, купуват се гласовете им,толерират се кражбите им, така ще бъде! Защото явно трябва с полиция, под конвой на баня, на работа и на училище. И на който не му харесва – да ходи там, от където е дошъл.

  4. Гледахте ли вчера сутринта Ана Цолова от „Нова тв“ как лиза цигански гъзове и манипулираше , че нe сaмo цигани били убивали българи , aми и българи убивали българи . Е да де , ама ади бакалъм , не съм чул досега българин да е убил „ромски“ младеж . А Бацето къде е сега , пиарите му няма ли да постнат нeкое селфи с цигани ? Иде Bидовден , политкоректни боклуци !

  5. Търсим решение, как да не търсим. Ето едно: Циганите на сапун, турците под ножа! За назидание на останалите. Българин като извърши същото, като циганина – и той в затвора. Ама статистиката показва, че българчетата не извършват по-често престъпления от циганчетата. А за дъртите цигани – да не говорим. Почти всеки от тях до 30-тата си годишнина е ходил в затвора. Те го имат като един вид инициация. Като казарма. И цялата махала му се радва като отиде в затвора и като се върне – ето го момчето – стана мъж. Решение има – циганин кадето и да го срещнеш, прибери го в затвора – все ще има за какво…

  6. Един пример! Задължение на полицията е да работи по превенция на прстъпността! Преди години Радан Кънев попита в Народното събрание подалият оставка министър от ГЕРБ какво правят за превенция. Отгоровът беше кратък – НИЩО! Министъра има конкретна и Персонална Отговорнст за това! Веки министър на МВР! Но прокуратурата не е повдигнала нито едно обвинение към който и да е министър на МВР Един журналсит не съм чул да обвини министър или прокуратурата за бездействие по този въпрос! Защо? А защо протестите са срещи циганите а не пред прокуратурата ли пред дома на Цацаров? Или ако не ви харесват законите протеста трябва да е пред дома на Премиер министъра там цяла нощ за да не спи да пише закони! Нали това му е Работата!?

  7. Кой е виновен, как да се справим с проблема, защо има висока пристъпност? Защо децата са агресивни, безмилостни? Виновно е обществото, виновна е властта, виновни са депотати….. ТВЪРДЕ МНОГО ГЛЕЗЯТ ЦИГАНИТЕ, ЩАДЯТ ГИ…..Живея в селище, където има много малко българи, циганите са на почит от институциите….. Ето, кой е виновен за всички беди, не работят а получават всичко наготово….. Вместо да търсите причината, мислете и се борете да се промени всичко, макар и много трудно, но само така, ще помогните……

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук