Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! В Специализирания наказателен съд тръгва делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Ада (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

0
11345

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – Специализираната прокуратура 

В Специализирания наказателен съд тръгва делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персийски, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Двамата бяха привлечени като обвиняеми в края на 2016 г. за престъпления по служба и безстопанственост. Срещу бившия здравен министър са повдигнати общо три обвинения.

Първото обвинение е за това, че през юли 2015 г. е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Р Турция – 100 хил. ваксини за деца „Пентаксим“ и 100 хил. ваксини за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Нанесените от Москов вреди се изчисляват на 325 233,87 лв. като към тях се прибавят и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на Министерството за осъществяване на ефективен контрол върху лекарствената политика и събуждане на недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Предвиденото по закон наказание за това е „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години. Второто обвинение е за това, че през ноември 2015 г., умишлено е улеснил сключването на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“. От това са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Законът предвижда наказание за това деяние „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години. Третото обвинение на Петър Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., в резултат на престъпното му бездействие на Москов е допуснато в база на „Бул Био“ в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“, без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на „Бул Био“ ЕООД. Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания. Произтеклите от това щети са в размер на 110 003, 46 лв.

За това Москов може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Заместникът на Петър Москов – Адам Персенски, е с две обвинения. Първото е за това, че умишлено е улеснил министъра да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози „Еувакс Б“, като от действията му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лв. ДДС и е нарушен авторитетът на Министерство на здравеопазването за осъществяване на ефективен контрол по изпълнение на лекарствената политика на държавата. За това деяние се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Второто обвинение на Адам Персенски е за това, че е подбудил и подпомогнал управителя на „Бул Био“ ЕООД на Любомир Димитров да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС. За това деяние се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г.

Към настоящия момент двамата са с мярка за неотклонение „подписка“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук