Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Главният прокурор Сотир Цацаров: Крайно време е да се помисли за това най-опасните лишени от свобода да бъдат концентрирани в един затвор с изключително строг режим

0
7804

Крайно време е да се помисли за това най-опасните лишени от свобода да бъдат концентрирани в един затвор с изключително строг режим. Това каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

„Няма нищо нередно в това, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън за хората на строг режим, освен тези от първа необходимост”, каза още Цацаров. Според главния прокурор всички тези затворници трябва да бъдат с униформи и да излежават присъди при еднакви условия.

„Докато това не се осъществи и докато не се осигури материално и техническа обезпеченост на надзирателите, бягствата от затворите ще се повтарят”, каза още Цацаров.

Ще има и бунтове на задържаните, които трудно ще се овладяват от надзирателите. Цацаров даде за пример избухнал бунт на задържаните в следствения арест в Сливен миналата година, който е бил овладян с помощта на силите на МВР. „Рискът от неподчинение, не просто бягство, и невъзможност за овладяване е ежедневен и огромен”, каза още главният прокурор.

„Ако това отношение към местата за лишаване от свобода продължава това няма да е последното бягство”, добави той.

По думите му тежките битови и ограничителни условия и липсата на организация в самите места дават възможност лишените от свобода да преминат безпрепятствено поста и да взимат вещи отвън. „Системата трябва да я променят тези, които я ръководят”, каза още Цацаров. По думите му в продължение на повече от година Главна дирекция

„Изтърпяване на наказанията” няма постоянен директор. Нужно е да се осигури професионално спокойствие и назначенията в системата да не бъдат политически обусловени. Необходим е и финансов ресурс.

Главният прокурор каза още, че в момента правата на лишените от свобода са повече от тези на надзирателите. „Трябва да си зададем и въпроса необходимо ли е в българските затвори да съществува възможност за дарения и обзавеждане на килии отвън, носете на цивилни дрехи и т.н. Тази практика ражда така наречената затворническа аристокрация, която е в състояние да живее по-добре от останалите и да определя реда и дисциплината вътре”, добави Сотир Цацаров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук