Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Няма пряка опасност за населението заради обилното снеготопене, институциите остават в готовност (ОБЗОР/СНИМКИ)

0
1801

Няма пряка опасност за населението заради обилното снеготопене. Това обобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ след оперативно съвещание при вицепремиера, отговарящ за сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В съвещанието участваха министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, зам.-министърът на МВР Красимир Ципов, експерти от министерствата на екологията и водите и на икономиката. 

Институциите уверяват, че са взети са всички необходими мерки и има готовност за реакция при необходимост. Изпратени са указания до областните управители и кметове за превантивни действия. Снимка: Информационна агенция ПИК

По последна информация Язовир Тича прелива, но без да създава проблеми. Във Врачанско прилива язовир Рогозен 1, продължава обявеното частично бедствено положение в община Хайредин. „Всички сили на МВР са ангажирани с технически средства да намалят нивото и няма пряка опасност за хората“, уточни главен комисар Николов.

Реките Огоста, Скът и Янтра са с повишени нива, но и те не създават пряка опасност. Според метеорологичната прогноза, в близките дни не се очакват опасни явления, които да влошат ситуацията.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че министерството е в готовност с 16 модулни формирования да съдейства и реагира при необходимост. В готовност са и хеликоптери от състава на ВВС, в случай, че се наложи да се проведат животоспасяващи операции. 

Кметският наместник в село Бързина, община Хайредин, Тихомир Трифонов обясни, че хората, които по-рано бяха евакуирани превантивно от 4 къщи в селото, са настанени при свои близки. 

Соня Ненкова, кметски наместник на село Ботево, община Хайредин, посочи, че ситуацията в селото е спокойна и все още няма необходимост да се евакуират 11-те души, които живеят в четири къщи в близост до река Бързица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук