Ексклузивно в DAILYPRESS.bg TV! Откриваме паметник на кирилицата и в руския Новосибирск

0
2242

Инициативата „Мисия България“ продължава с академични лекции в четири световни дестинации и откриване на паметник на кирилицата в руския град Новосибирск. Това стана ясно по време на пресконференция на инициатора на събитията проф. Николай Овчаров и авторът на емблематичните паметници инж. Младен Станев.


Намерението на проф. Овчаров и министърът на външните работи Екатерина Захариева е инициативата да продължи не само докато тече председателството на България на ЕС.
Лекциите, в които ще бъде представено културно-историческото наследство на България, ще участват проф. Пламен Павлов и колегата му Николай Овчаров. Двамата ще открият инициативата „Мисия България“ с лекция  в университета в Кишинев.

Академичните лекции, в които ще бъде представяна страната ни, ще бъдат изцяло съобразени с историята и общите моменти в нея между съседните държави. „50 слайда показват цялостното културно-историческо наследство на България“, посочи Овчаров.

За организирането на Мисията спомагат дипломатическите представителства на страната ни в координация с Министерство на външните работи.

Четири маршрута опасват света и популяризират България като културно-историческо наследство.
Първата дестинация ще бъде осъществена на 16 март в Кишинев, следва амбициозното дело на един свещеник от Арциз, пренесъл уникални български храмове в мащаб едно към едно в градчето. Оформящият се християнски комплекс е съграден от мрамор, а за част от него външно министерство всичко възможно, за да премине от Варна към Арциз.
Следващата точка от „Мисия България“ е руският град Екатеринбург.
Вторият тур е в Китай с лекция в Пекинския университет.
Вековните българо-византийски отношения ще бъдат представени в лекции от следващите две точки от т.нар. „гръцки тур“ – Атина и Никозия, Кипър.

Четвъртият последен етап от „Мисия България“ обхваща три централноевропейски страни – Унгария, Словакия и Словения.

Всъщност началото на „Мисия България“ е трябвало да започне с поставянето на паметника на Антарктида. Това е вторият паметник на кирилицата. Първият е вдигнат в Улан Батор, Монголия. Полярниците ни все още очакват на паметника, в който са вградени гилзи с пръст от свещени български земи, включително и от гроба на хан Кубрат, да бъде извършена Света Литургия, тъй като все още нито българския параклис, нито паметника са осветени.

Надеждата е паметникът на Южния полюс да бъде включен под закрилата на ЮНЕСКО. След паметника на Ледения континент следва откриването на такъв и в руския град Новосибирск, който благодарение на усилията на Дружеството за приятелство с Русия и народите от ОНД, е побратимен с българския град Варна.

Очаква се учените от Новосибирск да празнуват 24 май не на площад 1-ви май, а пред паметника на кирилицата, който ще бъде изграден там. Той ще бъде под формата на три отворени книги, с оригиналните букви на кирилицата и изографисани образите на Светите братя Кирил и Методий и Св. Климент Охридски. Най-отгоре ще бъде поставен православният кръст.

„Надяваме се за 24-ти май да открием паметника на кирилицата в град Новосибирск. Той ще е около 4,5 м. висок“, заяви още авторът на проекта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук