Ексклузивно в DAILYPRESS.bg TV! Тонът на патриарх Кирил беше неприемлив, категорична вицето Йотова

0
9870

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че тонът на руския патриарх Кирил е бил неприемлив, но за нея е по-важно как българските институции са реагирали на случилото се на срещата между патриарха и президента Румен Радев.


Според нея реакцията на президента е била точна, хладнокръвна и с ясни послания.

„Със сигурност тази реакция на руския патриарх е предизвикана, може би заради колебливото ни отношение през годините на тема Русия. Но все пак този тон за мен остава неприемлив и смятам, че президентът отговори както трябва – без влизане в емоционални спирали, категорично и ясно“, коментира вицепрезидентът в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Ние сме страна, която е признателна към всеки, който е участвал в тази война и който е дал живота си за свободата на България“, допълня тя.

Според нея продължението на скандала в руските медии очевидно водело към предизборната кампания в Русия.

„Първите уроци, които получава един народен представител, е как се приема едно духовно лице. Поклонът пред руския патриарх е поклон и уважение към руската църква. Тя е в основата да я има освободителната война“, коментира Йотова критиките по неин адрес за начина, по който се е държала при посрещането на руския патриарх.

Относно европредседателството ни тя коментира, че липсва българската позиция, която е отстоявана в контекста на интересите на българските гражданипо отношение на финансовата политика, по темата сигурност, както и по отношение на това как въобще ще функционира ЕС.

Тя поясни, че това, че има критичен поглед към начина, по който изглежда ЕС, не означава, че го отрича.

„Най-сериозните поддръжници на ЕС сме хора, които искаме промяна“, поясни вицепрезидентът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук