Ексклузивно и първо в ДЕЙЛИ ПРЕС! Журналистът Владимир Христовски: Какви ги вършите, БНТ? (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО)

Пред Информационна агенция "Дейли Прес" директорът на дирекция "Информация" на БНТ Уляна Пръмова коментира, че по сигнала срещу Чернева е образувана проверка. Само докато тече тя, журналистката е отстранена от ресор здравеопазване. "В това няма нищо неуместно. Не съм я упрекнала за репортажи. Не съм я уволнила"

0
19191
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Бившият репортер на БНТ 2 Владимир Христовски направи видео чат на живо в подкрепа на Мария Чернева която днес обяви, че напуска Българска национална телевизия (БНТ). (Гледайте тук на живо).

„Мария не е само репортер, а просто истински човек“, коментира Владимир Христовски който в момента е на живо във „Фацебоок“.

„Мария има много голям опит в телевизията – БНТ трябва да се извини на Чернева“, добавя журналистът.

Както вече Информационна агенция „Дейли Прес“ писа, че дългогодишният журналист и здравен репортер на БНТ Мария Чернева обяви днес по -рано, че напуска обществената телевизия обидена, защото ръководството публично я унижило и отнело ресора ѝ. Повод за това е участието на Чернева в Обществения съвет (ОС) на Фонда за лечение на деца. Тя е негов член и застъпник на правата на пациентите пред фонда от години.

Наскоро до телевизията било изпратено писмо срещу журналистката от Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) с настояване да бъда сменена от ОС. Вместо да се застъпи за своя представител в Обществения съвет и да ѝ поиска обяснение, ръководството на БНТ е отстранило Чернева от съвета и ѝ отнело ресор здравеопазване. Решението било съобщено, по думите на самата Мария Чернева, пред колегите ѝ в нюзрума по унизителен начин.

Ето как журналистката описа ситуацията в своя фейсбук профил:

Днес смятам да подам едномесечно предизвестие за напускане.

Извинявайте! На всички, които ми се обадиха да ме подкрепят и ме убеждаваха да остана. Повярвайте ми – НЯМАМ ИЗБОР. Особено след моята публична екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато директорът на информация посегна на най-ценния ми капитал – доброто име и доверие, градено 25 години. С недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с изразена погнуса към мен. Единствено по твърдения в някакво писмо към генералния директор. Писмо, за което шефката на информация не допусна и грам съмнение, че съдържа неистини. С думи, които ме възпламениха от възмущение, с думи, които предизвикаха нападките на някои колеги – как съм могла да отказвам лечение на деца.

Писмо, заради което публично ми беше отнет ресор здравеопазване, защото имали право да ми го вземат. Там където съм най-силна и независима, там където мога твърдо да отстоявам обществения интерес и лесно различавам чуждо влияние. Отстранена съм без никакъв професионален аргумент, публично като знак към всичките ми колеги – каква „подкрепа “ биха имали всеки път, ако настъпят нечии интереси и потекат жалби към тях.

Трябва да давам обяснения, генералният директор ги поискал писмено. Така каза Уляна Пръмова. Два дена чакам да получа и искането, и писмото, за да се защитя. Докато разбера, че на генералния директор не му трябват моите обяснения. Той вече е изпратил писмото си до министъра на здравеопазването с искане да бъда сменена като член на ОС на фонда. Повярвал е явно на някакви чужди твърдения. В писмото, което така и не получих, на Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) с настояване да бъда сменена от ОС. Защо генералният директор трябва да вярва на мен, като може да приеме без съмнения твърденията на човека, чийто представител в ОС на фонда гласува заявления на родители в явен конфликт на интереси. Конфликт на интереси, тъй като той в качеството си на председател на УС на БАЗП, чрез представителството си в ОС на Фонда има пряк достъп до личните данни и контакти на родителите и децата с отказано лечение в Германия, оспорвано от наши експерти. Конфликт на интереси, защото същата асоциация инициира съдебни дела срещу фонда и представлява, и защитава родителите на децата вероятно не безкористно.

Това ръководство на БНТ се разграничи от мен.

Аз се разграничавам от това ръководство на БНТ.

Професионалната ми чест го изисква.

Пред Информационна агенция „Дейли Прес“ директорът на дирекция „Информация“ на БНТ Уляна Пръмова коментира, че по сигнала срещу Чернева е образувана проверка. Само докато тече тя, журналистката е отстранена от ресор здравеопазване. „В това няма нищо неуместно. Не съм я упрекнала за репортажи. Не съм я уволнила“, заяви Пръмова пред агенция „Дейли Прес“.

В сигнала се посочвали два случая, в които представителят на БНТ в Обществения съвет е гласувал срещу лечение на деца в чужбина, на база на които е отказано заминаване. Единият случай е от м. юни 2018 г. Покрай него се припомнял и друг от 2016 г., когато Чернева е гласувала срещу заминаване на 13 деца за лечение с мотив, че става въпрос за експериментално лечение. От думите на Пръмова стана ясно, че от Мария Чернева са поискани обяснения и след проверката ресорът ѝ може да бъде възстановен. Тя обаче няма да се върне в Обществения съвет, защото там вече са изтекли двата ѝ полагаеми се мандата. Генералният директор вече е назначил нов представител – един от юристите на телевизията.

През 2016-а, при поредните рокади във Фонда за лечение на деца, Чернева обяви, че спира ежемесечните си дарения към фонда, след като за две деца с необоснован отказ за лечение в чужбина са започнали DMS кампании. Тя все пак реши да остане в Обществения съвет, за да защитава интересите на пациентите. „Моята телевизия, като основен инициатор за сформирането му, не може да си позволи да напусне. Предложена съм за втори мандат. Но това не е знак за подкрепа на ръководството на фонда. Точно обратното. Заявката е да съм все така неотстъпчива в защита интересите на децата и обществото“, обяви тогава журналистката.

Мария Чернева е обвързана с БНТ в цялата си професионална кариера. Работи като репортер, водещ, автор на филми.

Носител е на много награди за журналистика и е член на журито на престижните отличия „Валя Крушкина“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук