Ексклузивно и първо в ДЕЙЛИ ПРЕС: Топ 50 най-известните звезди във Facebook?!

1
215428

Репортер: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС – СОФИЯ

Кои са най-популярните българи в социалните мрежи? На този въпрос отговори проектът на Информационна Агенция „Скандалните Новини“ и „Дейли Прес“.

Очаквано, класацията се оглавява от българския еврокомисар Кристалина Георгиева, тенисиста Григор Димитров и футболиста Димитър Бербатов.

И тримата са едни от най-популярните и одобрявани личности не само в страната, но и в чужбина. Това води и до тяхната огромна популярност и във виртуалния свят.

Сред 150-те най-влиятелни личности в социалните мрежи има политици, журналисти, блогъри и общественици.Снимка на Angel Anatoliew Hristoww.„Да подредиш най-влиятелните българи в социалните мрежи е занимание интересно, но и трудно. Причините са няколко – какво точно е влияние, как се измерва то, кои са меродавните показатели, какво се случва в огромното море на социалните мрежи, което дори най-мощните софтуерни приложения се затрудняват да следят? Като добавим към това и безкрайните начини да се купува присъствие в социалните мрежи, да се създава фалшива популярност, а също и главоломното нарастване на т.нар. “тролове”, задачата – да откроим най-влиятелните във Фейсбук, Туитър и Инстаграм – се оказва колкото интересна, толкова и нелека,“ обяснява топ журналиста Тодор Стефанов пред вестник „Топ преса“.

„Без каквито и да било предубеждения в началото на тази седмица се заех с проучването. Водени от любопитство, но и от идеята да откроим – дори донякъде субективно – хората, които създават теми, водят разговори, определят дневния ред и са влиятелни в онлайн пространството“, пояснява още известния репортер и главен редактор на най-скандалния сайт у нас, а именно „Скандалните Новини“.Снимка на Angel Anatoliew Hristoww.Влиянието не се трупа за един ден, гради се бавно и се променя с времето. То е различно за трите социални мрежи, които изследвахме.

В Туитър е по-обективно измеримо, във Фейсбук и Инстаграм не е точно така. Сред морето от профили трябва да се има предвид, че влиянието е по-дълбока и сериозна величина от броя на приятелите или последователите на дадена личност в мрежите. Затова всеки профил, който попадна във финалната листа е разглеждан в контекст – на своята работа и позиция в обществото, но и отчитайки характеристиките на съответната социална мрежа.

Те си дават сметка, че проучването може да придизвика критични мнения. Те обещават догодина второто издание на проекта.

– топ 50 в Туитър –

  1. Кристалина Георгиева
  2. Емил Конрад
  3. Григор Димитров
  4. Николай Младенов
  5. Йорданка Фандъкова
  6. Владимир Каролев
  7. Бойко Борисов
  8. Радан Кънев
  9. Боян Юруков
  10. Иван Бедров
  11. Георги Ангелов
  12. Стилиян Петров
  13. Магдалена Генова
  14. Соломон Паси
  15. Еленко Еленков
  16. Божидар Божанов
  17. Константин Иванов
  18. Пейо Попов
  19. Иво Божков
  20. Томислав Дончев
  21. Боян Георгиев
  22. Гергана Паси
  23. Христо Иванов
  24. Христо Грозев
  25. Жюстин Томс
  26. Рут Колева
  27. Магдалена Малеева
  28. Асен Генов
  29. Василена Вълчанова
  30. Михаил Въжаров
  31. Огнян Младенов
  32. Борислав Киприн
  33. Мина Андреева
  34. Веси Ташева
  35. Яна Бурер Тавание
  36. Мария Каракушева
  37. Ана Динкова
  38. Десислава Бошнакова
  39. Борислав Кандов
  40. Мария Николова
  41. Меглена Кунева
  42. Крис Георгиев
  43. Богомил Шопов
  44. Николай Бачийски
  45. Валери Шварц
  46. Павел Кунчев
  47. Росица Цанова
  48. Кристиан Владимиров
  49. Страхил Велчев
  50. Станислав Касчийски

– топ 50 във Фейсбук –

– топ 50 в Инстаграм –

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук