Ексклузивно и първо в DAILYPRESS.bg TV! Болниците са като квартална бакалия според Националната пациентска организаци (ОБНОВЕНА)

0
12309

Когато лечебните заведения са като в кварталната бакалия, не може да имаме никакви очаквания, че нещата ще вървят на добре. Това стана ясно от думите на председателя на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев в ефира на Нова телевизия на въпрос на какво се дължи безстопанствеността на болниците в страната.

Хасърджиев изрази съжаление, че тези болници, в които се разпределят пари и липсва какъвто и да е политически и обществен интерес, показва колко е остаряла нашата здравна система. Това е само върхът на айсберга, отсече той.

„Цялата ни здравна система е остаряла и хората нямат доверие в нея, защото облагодетелства определена група хора“, посочи председателят на Националната пациентска организация.

Хасърджиев добави, че българската здравна система е скъпа и не се знае дали лекарите насочват пациентите към частни лечебни заведения и лаборатории.

„Това само ще покаже на политиците и обществото, че не може така повече.Трябва да се вземат незабавни мерки, защото другите държави вече са въвели реформи, с които предлагат по-широк достъп на хората до здравеопазването“, заяви Хасърджиев.

От своя страна Иван Стоянов, изпълнителният директор на русенската болница заяви, че приветства дейността на прокуратурата за извършване на проверки в болничните заведения.

Стоянов допълни, че с тези проверки от страна на прокуратурата трябва да се сложи край на нечистите сделки и дела.

„Още в началото на нашето управление през 2015 г. заварихме болница в болницата и уведомихме прокуратурата затова“, заяви Стоянов и допълни, че след това са премахнати всички несъвестни дейности с фирмите, чрез съдебни дела.

Той посочи, че през 2017 г. са били извършени проверки от страна на прокуратурата, а през 2010 г. болницата е била в безстопанственост. 

На въпрос ощетена ли е държавата от Здравната каса по някакъв начин, той отговори, че държавата е ощетена за милиони левове.

Искам хората да знаят, че болницата в Русе не участва в корупционни дела„, каза още изпълнителният директор на лечебното заведение и изрази съжаление, че корупцията на този етап не може да се победи.

Припомняме, прокуратурата води 7 разследвания за безстопанственост в болници. Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Прокурорите от Върховната касационна прокуратура са образували другите шест досъдебни производства на болничните заведения. Това са МБАЛ-Попово, УМБАЛ-Бургас, МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Русе и МБАЛ „Д-р Черкезов“ -Велико Търново и МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“-Кърджали.

Проверка на болничните заведения започна още в началото на декември месец миналата година. Проверката бе обявена от три институции – МЗ, МВР и прокуратурата в лицето на главния прокурор. Поводът беше окаяното положение в което се намират няколко болници – Враца, Ловеч и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук