Ексклузивно и само за БЛИЦ! Арман Бабикян каза тежката си дума за изборите! Кой е големият победител в дебата Цачева – Радева? Експертът отписа Дончева и Орешарски

0
563

Лошо е, че така нареченият десен, и така нареченият ляв са ангажирани със сърце и душа със свалянето на европейските санкции към Русия

ПР експертът Арман Бабикян даде интервю за Информационна агенция БЛИЦ за предизборните страсти, за политическото говорене и фаворитите на президентския вот. Победителят от двубоя Цачева – Радев е българският гражданин, заяви специалистът.

– Г-н Бабикян, ще имаме ли предизвестена победа на президентските избори?

– Не. Няма да има предизвестена победа на тези избори.

– До последно ли ще има въпросителни?

– Мисля, че въпросителните ще са до края. Единствените въпросителни, които са ясни – до каква степен държавата е способна да гарантира провеждането на честни избори. В лицето на отговорните министри, ЦИК и т. н. Защото последните избори бяха белязани от масивни нарушения, които поставят под въпрос честността на самите избори.

– Кой според вас победи в дебата Цачева – Радев?

– Победителят беше по-скоро българският гражданин. Ако той е имал търпението да изгледа този така наречен дебат, е забелязал огромния обем от клишета, които бяха употребени и от двамата кандидати. Заучени фрази и готови полуфабрикати, които се предлагаха. Хората научиха и нещо важно от председателя на парламента – че човешките права не са водещи за нея, което е доста странно за човек с юридическо образование и за човек, който е на една от най-високите позиции в страната. Обратната формула отвежда като разбиране не за демокрация, а за диктатура. Другото важно. И така нареченият десен, и така нареченият ляв са ангажирани със сърце и душа със свалянето на европейските санкции към Русия. Което, предполагам, че е разочаровало доста от зрителите, защото на практика и двамата водещи кандидати демонстрираха отдалечаване и от европейските, и от атлантическите ценности. Свалянето на тези санкции може да послужи като стимул на всеки агресор, който е склонен да завладее друга страна за сметка на износа на домати, например.

 – Кои са кандидатите, които ще отидат на балотаж?

– Това не мога да преценя. Цачева и Радев – така изглежда според социологическите изследвания, които се публикуват. До колко трябва да разчитаме на тях, е друг въпрос. Защото ако се опирахме само на тях, можеше и да не провеждаме избори. Иначе има висока подобна вероятност.

– Имат ли шансове Татяна Дончева и Пламен Орешарски?

– Честно казано, за мен – не. Но и двамата по своему не са кандидати за поста на държавния глава. Единият е ангажиран с провеждането на богата предизборна кампания, насочена не към президентските избори, а към рекламиране на политическата си формация предвид предстоящите парламентарни избори. Имам предвид госпожа Дончева. Господин Орешарски – мисля, че след новината от ДПС е ясно защо се е кандидатирал.

– Как ще коментирате свободното политическо говорене и принизения език на някои политици?

– Мисля, че при ескалация на напрежението и изнервяне в рамките на една политическа кампания всичко това е донякъде обяснимо. Може да видите до какъв език стигат политиците в подобни ситуации във Франция, Италия, САЩ. И ще си дадем сметка, че ние не сме някакво голямо изключение от правилото. Но може би това, по което не приличаме на цивилизованите страни, е демонстративното нахлуване на министър-председателя в Народното събрание и опита му да диктува дневния ред на законодателния орган. Това е доста по-лош знак за демокрацията в България отколкото някоя изтървана дума. Защото поставя под въпрос разделението на властите в страната ни. А знаем, че това не е и единственият случай след нахлуването му във ВСС.

– Промените в Изборния закон, направени в 12 без 5, как ще се отразят на вота?

– Не смятам, че ще се отразят толкова много на вота, като изключим въпроса с квадратчето. Защото поне решаването на този въпрос има шанс да върне нещата на мястото, на което се намираха – по-близо до справедливостта. А не изкуствено да се завишава резултатът на някого, който не е взел 51% от гласовете на българите.  По отношение на секциите в чужбина – един абсолютно безумен закон, който беше прокаран, за да се задоволи желанието на хора с националистически уклон, даде своите дефекти още при първия тест. Въпреки че още при приемането му имаше скандали от страна на българите в чужбина. Не бяха чути тези наши сънародници и още първият тест показа колко неграмотен и вреден е този закон. Сега позакърпиха положението, като вдигнаха бариерата поне за страните, които са част от европейския съюз. Което формално донякъде уж решава въпроса с част от нашите сънародници. Той, разбира се, не важи например за българите в САЩ, за българите в Швейцария, а само след година и нещо – две няма да важи и за българите във Великобритания, когато приключи процедурата по Брекзит. Тогава сигурно същите проблеми ще изскочат отново и те отново ще тръгнат да ремонтират закона, който закърпиха на парче и на коляно. Когато се правят закони не за хората, а за задоволяване на нечий частен партиен интерес, резултатът винаги е този.

– Какъв ще бъде резултатът от евентуални предсрочни избори?

– Това може да каже само суверенът. Резултатът от едни предсрочни избори със сигурност няма да е приятен за управляващите или поне не толкова, колкото изглеждаше до момента. Те и до момента нямаха самостоятелно мнозинство, а и не се очертава да има такова. Какво ще стане след едни парламентарни избори, никой не може да отгатне от сега. Но все по-вероятна и все по-видима като очертание става коалицията БСП – ГЕРБ.

Интервюто взе: Яна АТАНАСОВА

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук