ЕКСКЛУЗИВНО! КЗК отказа на най-богатия чех да купи „Нова телевизия“ (ОБЗОР)

Делът на групата в пазар на електронна търговия е под 5% по данни на Euromonitor International

0
8840
Студиото на Нова телевизия / снимка: Цветелина Белутова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол от страна на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия върху дейността на „Нова Броудкастинг Груп“ АД, и непряко върху нейните дъщерни дружества „Нет Инфо“ АД и „Агенция Ева“ ООД, се казва в съобщение на антимонополния регулатор.

Кандидат купувач на медиите е най-богатия бизнесмен в Чехия – Петр Келнер. От ППФ коментират, че все още не са запознати с решението на регулатора. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от получаването му от кандидата. При анализа си комисията е отчела водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което повдига у нея опасения за ефекта от сделката върху конкурентната среда на този пазар, както и за хоризонтално припокриване на дейностите на участниците в концентрацията на пазара на онлайн търговия.

КЗК е установила, че придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата, и утвърден имидж.

Според антимонополната комисия значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. Този извод се прави, въпреки че кандидат-купувачът няма свои дружества в тази сфера в България и в този смисъл няма как пазарният му дял да се увеличи от сегашното положение. Единственото изключение е www.pazaruvaj.com.

Комисията посочва, че е поканила всички заинтересовани страни да изпратят свои становища за заявената концентранция, но такива не са получени.

В допълнение се отчита, че кандидатът в България оперира чрез Online Comparison Shopping Kft., Унгария, което осъществява дейност чрез www.pazaruvaj.com, платформа за сравнение на цени и продукти за онлайн пазаруване, подпомагащ магазините с онлайн асортимент и клиентите им при правене на покупки. Изрично се посочва, че делът на компанията е между 0 и 5%. Най-общо сайтовете със сходна дейност, които са част от „Нова“ са grabo.bg, ebag.bg, trendo.bg.

За „Нова броудкастинг груп“ АД се посочва, че има 35-40% от телевизионния аудитория по данни на „Нилсен“ и 40-50% от пазара на реклама.

Общият пазарен дял на всички издания на „Нова Броудкастинг Груп“ АД (Grazia, Eva, Joy, Playboy, OK!, Esquire и Forbes) по данни на GARB за 2016 г. е приблизително 7%. Пазарният дял, който включва и дела на „Нет Инфо“ АД е 10-20 % за 2016 г., получен на база стойност. Делът на групата в пазар на електронна търговия е под 5% по данни на Euromonitor International.

При анализа комисията установила, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на онлайн търговия, тъй като „ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В“ оперира в България чрез унгарското дружество Online Comparison Shopping Kft., а придобиваното предприятие чрез „Кънвиниънс“ АД и „Трендо БГ“ АД. „В конкретния случай следва да се отчетат водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което от своя страна повдига основателни опасения за ефекта от сделка върху конкурентна среда на горепосочените пазари“, се посочва в решението.

Какви ще са ефектите за пазара според регулатора

Участниците в концентрацията биха имали стимул и реална възможност да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори, се казва в съобщението на регулатора.

Като се има предвид това, както и значителният опит на придобиващото дружество и неговите инвестиционни намерения, се създават предпоставки сделката да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би възпрепятствало конкуренцията на съответните пазари, е мнението на КЗК.

Такова поведение би ограничило и нарушило не само конкуренцията на пазара, но и интересите на крайните потребители заради обществената значимост на медиите, е становището на антимонополната комисия

В регулатора са убедени и че пазарното присъствие на предоставянето на медийни услуги пряко влияе и върху пазара на рекламата. Данните за дела на „Нова“ на този пазар не са оповестени, защото се смятат за търговска тайна.

Същата компания, собственост на Петр Келнер, иска да придобие и мобилния оператор „Теленор“. Тази сделка обаче не подлежи на обсъждане от Комисията за защита на конкуренцията, а от Европейската комисия, тъй като включва поделения на норвежкия телеком и в други страни членки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук