ЕКСКЛУЗИВНО! Марешки: България може сама да произвежда ваксини

0
87

Броени дни след като изпрати отворено писмо до премиера, относно неотложно  договаряне и доставки на ваксини, налични по света, но нерегистрирани в ЕС, лидерът на ВОЛЯ излиза с ново прагматично предложение. „Българското правителство трябва да направи спешни постъпки за местно производство на ваксини по чужд патент. Очевидно, че има огромна криза с доставките, а все повече специалисти твърдят, че имунитетът е сезонен и трябва да се подновява ежегодно като при грипните ваксини. Това означава, че ще сме в същата криза наесен. Добрият стопанин работи с планиране няколко крачки напред. Стига сме гасили пожари! Тук не става дума за политически сметки, а за човешки животи”, заяви Марешки.

 

Още преди промените, България бе сред най-големите производители на лекарства в Източна Европа. И днес в страната има десетки производствени мощности собственост на български и чужди компании. Единствената държавна фирма в този списък остана „Бул Био – НЦЗПБ“, но пък за сметка на това тя е специализирана в производство на ваксини.

 

Факт е, че в България има нужния капацитет и експертиза за подобно производство, но не и без активната роля на държавата. А че е напълно възможно да се направи е отвъд съмнение, след като преди броени дни стана ясно, че руската Sputnik V е договорено да се произвежда в Италия, Испания, Франция и Германия, още преди да бъде одобрена за употреба в ЕС.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук