ЕКСКЛУЗИВНО ОТ ПРОКУРАТУРАТА: Ето защо Цветан Василев си избрал да се крие точно в Сърбия! Трябвало да…

0
6633

Специализираната прокуратура разбули една дългоочаквана тайна – защо Цветан Василев си е избрал да се скрие точно в Сърбия, а не в държава членка на ЕС, пише „Блиц“.

„Защо е избрал обаче точно Сърбия е въпрос, който няма причини да се изяснява в обвинителния акт, а в част от отделените досъдебни производства. Въпреки това с оглед на поставяните от гражданското общество въпроси следва да се посочи, че това се дължи на:

-желанието на обв. Василев да закупи дялово участие в банка в РСърбия;

-закупената (като предварително условие на сръбските власти за да се случи горното) „Сръбска фабрика за стъкло – гр.Парачин;

-създадените в следствие на това контакти в „политическите среди“ в РСърбия и плащане по сметки на офшорни компании „подадени от сръбска страна“ (местни „консултанти“ – Нихат Кораджич и ТРИЛЕНИУМ ООД).“, се казва в анализа на държавното обвинение“. Това е посочено в обвинителния акт, който е внесен в деловодството на Специализирания спец съд от наблюдаващия делото прокурор Иван Гешев.

Припомняме, че срещу банкера беглец е повдигната обвинение за съпричастност към 146 престъпления и източване на 2.75 млрд. лева.

В престъпната група, освен Василев влизат и бившите изпълнителни директори на КТБ Александър Панталеев, Георги Христов, Илиан Зафиров, както и бившият ръководител управление „Кредитиране“ в КТБ Георги Зяпков, външните одитори от „KPMG България“ Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, шефката на специализираната служба за вътрешен одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова, бившата главна счетоводителка на банката Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, главният касиер Маргарита Петрова, Елка Стойкова – главен експерт в Дирекция „Анализ и обработка на кредитни сделки“, както и служителите в банката Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Стойчев.Резултат с изображение за Цветан ВасилевОтделно обвинения за престъпления по служба по това дело са повдигнати на бившите подуправители на БНБ и ръководители на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев и Румен Симеонов, както и шефката на екип в дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции“ в Управление „Банков надзор“ на БНБ Славияна Данаилова. 

Единият пункт от обвиненията е за длъжностни присвоявания за над 2,559 млрд. лева. За тях обвинени са Васиелв, Зяпков, Пантелеев, Зафиров, Христов, Голева, Хаджидинев, Велева-Стефанова, Стойкова, Георгиева, Стойчев и Инджева.

Друга група обвинения са повдигнати за изнесените от главната каса на КТБ близо 206 млн. лева. За това длъжностно присвояване ще отговарят отново Цветан Василев, Маргарита Петрова, Мария  Димова и Борислава Тренева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук