ЕКСКЛУЗИВНО! Прокуратурата се заема със случая с непроверения частен самолет (ОБЗОР)

"Гранична полиция" можела изобщо да не разбере за даден полет, ако рамп-агентът от летището не я уведоми

0
11046
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова / БГНЕС, архив

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

„Гранична полиция“ не можела да разбере, че каца самолет, освен ако служител от летището не я уведоми. Такъв бил първоначалният извод на прокуратурата, която от днес проверява случая, при който на 13 юли пътници от частен полет напуснаха страната без никаква гранична проверка. По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова най-вероятно в случая се касаело за неизпълнени служебни задължения – или при служителите на летището, или при граничните полицаи.

На 13 юли частен самолет с петима пътници на борда каца на Летище София. Пилотът Мирослав Хинков напуска аерогарата за малко и е проверен от „Гранична полиция“. Семейството му обаче остава да чака на летището и при завръщането на Хинков всички излитат за Гърция необезпокоявани, без да са потърсени и проверени от граничарите.

От днес случая се проверява от прокуратурата. Въпреки че на летището има единна информационна система, която уведомява всички служби за пристигащи полети, по думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова първоначалният извод е, че „Гранична полиция“ можела изобщо да не разбере за даден полет, ако рамп-агентът от летището не я уведоми.

„От това, което виждаме в материалите в преписката, е такъв изводът, да – че ако някой не ги уведоми и това са рамп-агентите от летището, за това, че те в момента са приели да обслужат полет, те няма как да узнаят. Знаем за съществуването на електронна система, но защо определена служба не е получила информация за полет, който предстои да бъде обслужен, след това защо някой е дал разрешение да се осъществи излитането, това трябва да установим“, каза говорителят на главния прокурор.

По думите на Арнаудова семейството на Хинков престояло повече от час на летището и никой не го потърсил за проверка. Обясненията, които са дали пътниците, сочат, че никой от граничните служби, не е отишъл при тях, въпреки че са били отведени на място, където това обичайно се случва. „Престояли са 70 минути в очакване на служители, които да извършат гранична проверка, но след това е дошъл рамп-агент, който ги е отвел до самолета, който пък след това е получил разрешение за излитане“, каза Арнаудова.

Според нея едва ли в случая се касае за умишлено незаконно преминаване на границата, а най-вероятно за неизпълнени служебни задължения. „Очевидно се касае според нас за неизпълнени служебни задължения, а не толкова до умишлено преминаване на границата без разрешение на органите на властта. Предстои да се установи това нарушение от кого е било направено – дали от служителите на Гранична полиция или от служителите на Летище София, защото нямаме данни за това защо служителите на „Гранична полиция“ не са били уведомени, че стоят шест човека и чакат да бъдат проверени“, каза Арнаудова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук