Ексклузивно! Цацаров проговори за скандалите в съдебната власт, раздухвани от Радан, Костов и Христо Иванов

0
723

Омръзна ми да чета помията за себе си, която се излива „Капитал“, сподели главният прокурор

Да свалим малко митичната сила на прокуратурата до реалността. Истинската сила не е при нас, тя е в съда. Максимумът, който ние може да направим, е задържане за 72 часа. Всичко друго се решава от съда. Това заяви пред Нова телевизия главният прокурор на Република България Сотир Цацаров.

„Нямам впечатлението, че Христо Иванов напусна министерския пост с облекчение. Нещо повече. Мисля, че при него имаше доста голяма разлика в поведението, в начина на говорене и използваните думи в зависимост от мястото, на което това ставаше. На масата ми в офиса съм говорил с него и с Радан Кънев много нормално, на експертно ниво и без напрежение“, коментира той.

По думите му е имала разлика между разговорите на Христо Иванов в премиерския кабинет и от парламентарната трибуна. „Цялото говорене на представителите на ДСБ е срещу прокуратурата. Трябва ли главният прокурор да мълчи, когато Радан Кънев ежедневно си плакне устата с мен. А Иван Костов – той определено не случи на главни прокурори“, обяви Сотир Цацаров.

„Промените в Конституцията са само основа, тя се предлага пряко, но човекът, който влиза в съдебната зала, се интересува колко бързо ще приключи делото, кога ще е следващото заседание, как ще бъде обезщетен за откраднатото му имущество“, допълни главният прокурор.

„Омръзна ми да чета помията за себе си, която се излива „Капитал“. По времето, когато Корпоративна търговска банка беше в пика си, се водеше ожесточена война между собственика на медията и Цветан Василев“, разкри обвинител №1.

„Според мен Висшият съдебен съвет не трябва да подава оставка. Нещо повече. Няма как този орган да се саморазпусне. Има само индивидуални решения за подаване на оставка“, коментира той.

Относно записите на съдийките Ченалова и Янева, Цацаров поясни: „Записите са пускани услужливо, изчислено във времето и според съответната конюнктура. В записите има следи от манипулация. Тази манипулация се използва от определени сили, за да дестабилизират ситуацията.“

„Силовото министерство трябва да бъде при хората. Сегашната система за охрана на обществото е сбъркана. Трябва да има постоянна жандармерия в малките населени места“, уверен е обвинител №1.

„Проблемът при нас е липсата на присъди за корупция по високите етажа на властта. Много станаха оправданите. Някои ще кажат, че прокуратурата е виновна. Какво обаче правят политиците. Например със случая на Христо Бисеров, те го освободиха от Народното събрание, той си тръгна. Направихме каквото можахме по това дело“, разкри главният прокурор.

„Искането за екстрадиция на Цветан Василев отдавна е изпратено на сръбските власти. Ако трябва да отговаря от името на сръбския съд и сръбските власти – отговорът е не. Да, истината е, че се бави неговата екстрадация. Не мисля, че цялото развитие на екстрадиционното производство до момента, навежда на някакво друга мисъл. Екстрадиционното производство се бави необосновано дълго“, каза в заключение Цацаров по темата за Цветан Василев.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук