Експерт: Високите цени на тока са заради сбъркани зелени политики

0
104

Проблемът с високите цени идва от сбъркани „зелени“ политики на европейско ниво, каза енергийният експерт Васко Начев пред „България сутрин“. Той уточни, че идеята за опазване на околната среда е добра, но емисиите, които имаме към днешна дата като стойност, трябваше да бъдат постигнати през 2030 г. – 60 евро на тон.

 

„Ние ги имаме още от 2021 г. – оттук идва дисбалансът и затова ги определям като сбъркани политики. За да бъде туширан този стремеж за бързо покачване на цените, трябва да бъде решен кардинално въпросът с тези емисии. „Зелената“ енергия е само параван – много инвестиционни фондове са замесени и участват в задкулисието“, обясни енергийният експерт.

Когато няма ликвидност винаги ще се появи спекулант, който да внесе дисбаланс, обясни Начев.

 

Той посочи като положително планираното подпомагане и на малките участници в пазара.

„Когато няма ликвидност и се пусне голямо количество електроенергия, това ще провокира спекула. Така по-малките играчи ще могат да се включат в закупуване на до 10 мегавата“, уточни той пред Bulgaria ON AIR.

Една от мерките, обявени от служебното правителство вчера във връзка с високата цена на електроенергията, е 50 лв. от цената на 1 мегават час ток да бъде плащана от държавата. Помощта за бизнеса ще е към 600-650 млн. лв., заяви финансовият министър Валери Белчев.

Според експерта това е временно решение, както премиерът Стефан Янев обяви – то е за 6 месеца.

„Самият бизнес поиска помощта да бъде 70 лв., а получава 50. Тези средства ще опънат спиралата на инфлацията. Това ще доведе до повишаване на инфлационния индекс. Реално служебното правителство няма много ходове. Тази мярка трябва да мине през парламента, какъвто няма. Доста е ограничено правителството в момента“, коментира още Начев.

Енергийният експерт изтъкна, че неправилно критиките за високите цени се насочват към КЕВР.

„КЕВР е последното място, където трябва да търсим решение на такива кардинални въпроси. Тя е с доста ограничени възможности откъм истинска намеса, така че да има траен ефект. Всичко е за успокоение на хората, не трябва да очакваме чудеса от страна на КЕВР, тя няма нужния инструментариум“, добави Васко Начев.

И прогнозира ново поскъпване от 1 януари – на топлоенергията с около 20%, за битовите потребители – между 3 и 5%.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук